Istraživanje NSPM: Čak 88 odsto građana Srbije protiv ulaska u NATO, a 84 odsto protiv uvođenja sankcija Rusiji!

Uz detaljna istraživanja, objavljena je i analiza rezultata Đorđa Vukadinovića i istraživačkog tima NSPM-a.

“Sve ove domaće političke teme i igranke u dubokoj su senci velikog događaja na istoku Evrope, koji iz temelja menja planetarnu političku geografiju. Kako je domaće javno mnjenje reagovalo na tu tektonsku geopolitičku promenu? Reagovalo je spontano i instinktivno, pokazujući gotovo neverovatnu i bezrezervnu solidarnost i empatiju sa ruskom stranom, i to u meri koja je zaprepastila čak i domaće rusofile (verovatno i samu Moskvu), a ovdašnje profesionalne ‘evropejce’ dovela na ivicu histerije i očaja. Preko 80 odsto građana Srbije se protivi uvođenju sankcija Rusiji, pri čemu je taj procenat čak i porastao za oko dva odsto u odnosu na naše istraživanje od pre dva meseca. Istovremeno, podrška eventualnom članstvu u NATO-u, koja nikada i nije bila visoka i uglavnom se kretala oko deset odsto, pala je na istorijski minimum. Baš kao i podrška članstvu u EU, koja je i dalje prilično visoka (pogotovo kada vidimo u kakvom je EU trenutno stanju), ali u značajnom i primetnom opadanju”, navodi Vukadinović.

Da li to znači da je Srbija na nezaustavljivom putu da postane “ruska gubernija”, kako to poslednjih meseci dramatično objavljuju usplahireni evroatlantski lobisti po skoro svim, kako režimskim, tako i – naročito – žutim opozicionim medijima? Ove brojke ipak jasno govore gde se nalazi srpsko “geopolitičko srce” – i kuda će, možda, na kraju krajeva i otići, ukoliko sa druge strane bude preterano i bespotrebno pritiskano i gurano.

Zapravo, ove brojke, ako se trezveno pogledaju, samo potvrđuju tezu koju neki od nas plasiraju već godinama, a koja – iz različitih razloga – ne prija dovoljno lobističkom uhu ni sa jedne strane. Nisu Srbi baš toliko ZA Rusiju (mada je tvrda rusofilija, naravno, prisutna, ali u rasponu od najviše 25-30 odsto) koliko su – ovde, sada, a i inače – protiv Amerike i NATO-a. Zato su ovi ekstremno visoki procenti proruskog stava koje smo pronašli i zbog kojih smo po ko zna koji put ponovo kamenovani od ostrašćenih ideoloških “sveznalica”, zapravo – reaktivni. To jest, mnogo više izražavaju srpski stav prema Zapadu nego prema samoj Rusiji i konkretnom ukrajinskom konfliktu.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar