EU od 2021. Srbiji ponovo uvodi vizni režim?

Građani Srbije i još 60 država, iako imaju bezvizni režim sa Evropskom unijom, od januara 2021. godine moraće da izvade posebnu dozvolu i plate sedam evra kako bi mogli da putuju u EU

Evropska unija od 1. januara 2021. godine ponovo uvodi vize za građane Srbije i još 60 država koje nisu članice Unije!

Kako je objavljeno na sajtu Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS), građani Srbije, iako imaju bezvizni režim sa EU, od januara 2021. godine moraće pre putovanja da izvade posebnu dozvolu i da plate sedam evra kako bi mogli da borave u zemljama EU najduže tri meseca. Taksu od sedam evra dužni su da plate svi građani stariji od 18 godina.

Svaki građanin pre putovanja u neku od evropskih država moraće da popuni onlajn zahtev i ostavi lične, ali i podatke o zdravstvenom stanju (!?), eventualnoj kriminalnoj prošlosti i putovanjima u zemlje zahvaćene ratom, pa čak i istoriju zaposlenja i države EU u koje je ranije putovao. Kada dostavi sve ove podatke, građanin može da bude odbijen bez ikakvog obrazloženja ukoliko predstavlja „bezbednosni rizik“. Nove dozvole za ulazak u EU važiće tri godine ili do isteka pasoša, a građani mogu da ostanu u zemlji EU najduže do 90 dana u periodu od 180 dana.

Zna se šta je naš prioritet
Spoljnopolitički prioritet Srbije je punopravno članstvo u EU. Naša zemlja zalaže se da procesi budu usklađeni sa željom da na međunarodnom planu unapređujemo saradnju s partnerima i prijateljskim zemljama

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, upitana da prokomentariše ove navode, tvrdi da nije reč o uvođenju viza, već o ‘najavi ulaska u prostor EU’.

– Kada takav propis zaživi, građani će elektronski, posredstvom veb-aplikacije, prijavljivati put u EU. Nije novost težnja da se članice EU obezbede od svake vrste zloupotrebe viznog režima. Ova mera neće biti diskriminacionog karaktera i nije uperena prema Srbiji, jer se među 60 država nalaze i neke od najrazvijenijih zemalja sveta poput Australije, Novog Zelanda, Kanade, Japana, SAD i mnogih drugih država čiji građani uživaju slobodu kretanja u okvirima Evropske unije – podvlači Joksimovićeva.

Na drugoj strani, bivši šef diplomatije Živadin Jovanović kaže da je u evropskim institucijama zavladala panika od priliva imigranata.

Pritisak i kršenje zakona
Ovo je i način da pritiskaju države koje nisu članice Evropske unije. To prikupljanje ličnih podataka je potpuno nedopustivo, pošto Brisel propagira ličnu slobodu
Živadin Jovanović, bivši šef diplomatije

– Umesto da rešavaju probleme bivših kolonija, koje su ekonomski uništene, i da ohrabre te ljude da ostanu u svojim državama, oni pokušavaju da zatvore granice. Ovo je i način da pritiskaju države koje nisu članice Evropske unije. A prikupljanje ličnih podataka je nedopustivo s obzirom na to da Brisel stalno naglašava poštovanje lične slobode i demokratskih vrednosti – ističe Jovanović.

Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, smatra da EU uvodi sistem sličan američkom i sprovodi radikalne mere kontrole migracijskih tokova.

– Evropa strahuje od migracija, ali ne samo azilanata i migranata već i radne snage. Ovako pokušavaju da štite sopstvene građane i interese. Ovaj vizni sistem podrazumeva strogu kontrolu granica. To može da bude dobra zaštita od terorizma jer se sve proverama preko elektronskog servisa, ali ovo nikako nije dobro za strance koji žele da žive i rade u EU! Inače, evropski izbori se održavaju naredne godine i dalji koraci zavisiće od nove administracije… – zaključuje Deđanski.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar