Epidemijska situacija krajnje ozbiljna, obolevaju deca i trudnice – inspekcija pojačava kontrolu

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 1,055.296 osoba, a zabeleženo je 9.157 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

U Srbiji 6.636 hospitalizovanih pacijenata

U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 6.636 hospitalizovanih pacijenata. Na respiratorima se, prema jučerašnjem preseku, nalazi 279 osoba.

Koronavirus je, prema poslednjem preseku, potvrđen kod još 6.461 osobe, od 20.852 testirane. Od posledica zaraze preminule su još 52 osobe.

Epidemijska situacija je krajnje ozbiljna, upozorio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodao da od kovida 19 obolevaju i deca, bebe i trudnice.

Sednica Kriznog štaba trebalo bi da bude održana ove nedelje, a doktor Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba, rekao je za RTS da medicinski deo zastupa stav da treba uvesti restriktivnije mere i smanjiti kontakte, što bi podrazumevalo skraćivanje radnog vremena, kao i to da deset dana bude otvoreno samo ono što je vitalno i esencijalno.

U Infektivnoj klinici KSC-a nema više slobodnih mesta. Svakog dana pregledaju oko 200 pacijenata, a početkom avgusta ih je pregledano oko 70. Zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti dr Ivana Milošević navela je da je u klinici 90 odsto nevakcinisanih.

Pojačane mere nadzora u tržnim centrima, trgovinskim lancima i ugostiteljskim objektima dale su rezultate, saopštila je Vlada Srbije i najavila pojačanu kontrolu sprovođenja mera i u javnom prevozu.

Kampanje za vakcinaciju u Srbiji nisu profesionalne, poruke koje se šalju stanovištvu su slabe i šalju ih ljudi koji su izgubili kredibilit ili ga nemaju, rekao je marketinški stručnjak Vladimir Čeh.

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov istakao je da se zakasnilo sa edukacijom prosvetnih radnika i učenika, kao i da ima etički problem da poziva učenike da se vakcinišu, ako zna da svaki drugi nastavnik u zbornici nije vakcinisan.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek poručio je da neće biti milosti ni tolerancije prema lekarima koji govore protiv vakcinacije.

Đerlek je istakao da je ogorčen zbog takvog ponašanja zdravstvenih radnika i navodi da je 10 trudnica i porodilja izgubilo život zbog nagovora pojedinih lekara da se ne vakcinišu.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar