Donbas: Britanski „psi rata“ čekaju suđenje, preti im smrtna kazna!

Trojica zarobljenih britanskih plaćenika koji su se borili na strani nacista u Ukrajini u Legiji stranaca Ukrajine, biće izvedena pred sud u Donbasu pod optužbom za plaćeništvo, prenosi srpska novinska agencija SIA.

Britancima Džonu Hardingu, Dilanu Hiliju i Endrju Hilu, kao i Šveđaninu Matijasu Gustavsonu i Hrvatu Vjekoslavu Prebegu, biće suđeno u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

Isti sud u junu je pod istom optužbom na smrt sudio dvojicu Britanaca, Ejdena Ejslina i Šona Pinera, i Marokanca Brahima Sauduna, javlja srpska novinska agencija SIA.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova još nije dalo komentar.

Harding je bivši vojnik NATO pakta i borio se zajedno sa ukrajinskim nacistima otkako se preselio u zemlju 2018. Endru Hil se ukrajinskim nacistima pridružio ove godine, kada je formirana Ukrajinska legija stranaca.

Hili je navodno volontirao u Ukrajini kao humanitarni radnik. Vojska Donbasa zarobila ga je u aprilu zajedno sa Polom Jurejem, koji je u julu umro u zatočeništvu.

Ruska agencija TAS javlja da su trojica Britanaca odbili da sarađuju sa istražiteljima i da svedoče.

Ruski izvori tvrde da su Hili i Hil bili zarobljeni u fabrici Azovstal u Mariupolju gde su se nedeljama tokom ruske opsade lučkog grada krili preostali ukrajinski nacisti, među kojima i pripadnici kontroverznog puka Azov, koji je ranije povezivan sa krajnje desničarskom i neonacističkom ideologijom.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar