DA LI JE NA POMOLU NOVA VLADAJUĆA KOALICIJA U BEOGRADU?

DA LI JE NA POMOLU NOVA VLADAJUĆA KOALICIJA U BEOGRADU?


SNS prihvata ponuđenu saradnju sa pokretom MI – GLAS IZ NARODA, ali ne dozvoljava ucene

Beograd je danas podjednako bliži održavanju novih lokalnih izbora kao i pre mesec dana, nego formiranju nove vlasti u prestonici. Kako nezvanično saznajemo, za Srpsku naprednu stranku je prihvatljiva saradnja s izbornom listom „Mi – glas iz naroda”, čime bi ona postala deo vlasti. U tom slučaju bi oni zajedno sa Socijalističkom partijom Srbije imali komotnu većinu (60 od 110 odbornika) u naredne četiri godine.

Najava da bi možda dva ili tri odbornika s izborne liste Branimira Nestorovića mogla da podrže dosadašnju vladajuću koaliciju nije scenario koji je poželjan za vrh naprednjaka, pre svega zbog mogućih ucena usmerenih protiv Aleksandra Vučića i SNS-a. Ukoliko Nestorović ostane čvrsto pri stavu da neće podržati nijedan politički blok, onda će žitelji glavnog grada najverovatnije na proleće ponovo na birališta.

Od 17. decembra uveče, kada su prebrojani glasovi, bilo je jasno da nijedan od dva izborna tabora, SNS–SPS i SPN–NADA, nema većinu, prvi čovek liste Branimir Nestorović „Mi – glas iz naroda” više puta je isticao da je verovatno bliži naprednjacima, ali da u ovim postizbornim uslovima neće ni sa jednom stranom da pravi većinu u Beogradu. Međutim, novoizabrani odbornik i nosilac gradske izborne liste Aleksandar Jerković poslednjih dana najavljuje da je spreman da podrži vladajuću koaliciju. On je na društvenoj mreži „Iks” napisao da on na decembarskim izborima nije bio na odborničkoj listi Branimira Nestorovića, već na svojoj. „Kako to da je lista dr Branimira Nestorovića osvojila 4,7 odsto, a lista Aleksandra Jerkovića 5,4 odsto? Dr Nestorović je bio na mojoj listi – ja na njegovoj nisam. Da nije možda zato problem reći da smo bili koalicioni partneri? Da se ne izbegava razgovor možda zbog toga?”, napisao je Jerković.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar