Beograd domaćin najjačeg šahovskog turnira u Evropi

Beograd će u julu biti organizator najvećeg šahovskog turnira koji se održava u Evropi ove godine.

Kako je saopšteno, u organizaciji Šahovskog saveza Srbije, od od 2. do 8. jula u sali „Ivo Andrić” hotela „Metropol Palas” u Beogradu biće održano prvo međunarodno prvenstvo Srbije pod nazivom „Srbija OPEN 2021” na kojem će nastupiti neki od najznačajnijih šahovskih velemajstora.

„Šahovski savez Srbije nastavlja svoje aktivnosti sa najvišim ambicijama. Srbija je dokazano sportska nacija. Srpski sportisti postižu vrhunske uspehe na najvišem svetskom nivou. Redovno se vraćaju sa najjačih takmičenja sa peharima i medaljama. Šahovski savez Srbije ima za cilj da u godinama pred nama i šah bude u koloni sportova koji Srbiji i srpskim navijačima donose radost. To se dugi niz godina nije dešavalo”, rekao je Dragan Lazić, predsednik Šahovskog saveza Srbije.

Pored ovoga, uložićemo ozbiljna materijalna sredstva u unapređenje baze, u rad sa mladima, ističe Lazić.

„Šah kao treći sport po masovnosti u Srbiji zaslužuje unapređenje podrške i ozbiljan rad u strukturama Saveza. Sve ove naše ambicije prati i više nego adekvatna podrška države. Ministarstvo omladine i sporta prepoznaje nove vetrove u radu ŠS i svi naši novi programi su maksimalno podržani. Za Srbija Open 2021 imamo dodatnu podršku sa samog vrha tj od predsednika Srbije i Vlade Srbije. Znaćemo to da cenimo i da na pravi način doprinesemo promociji naše zemlje”.

Kada smo u januaru počeli da kreiramo projekat zvani „Srbija OPEN 2021” mnogi su sumnjičavo vrteli glavom, što je razumljivo, kada se ima u vidu tadašnja epidemiološka situacija, počeo je Marijan Stričević, direktor turnira „Srbija OPEN” i savetnik za sponzorski pul i međunarodne odnose u Šahovskog saveza Srbije, prenosi SIA.

„Raspisali smo takmičenje u martu, dobro ga reklamirali i rezultat je zaista impresivan: oko 500 učesnika iz 44 nacionalne federacije, a među njima preko 50 velemajstora i mnogi poznati igrači i nosioci olimpijskih medalja. Po svim parametrima i našim saznanjima, „Srbija OPEN” biće najjači OPEN turnir ove godine u Evropi, možda i na svetu, i ne krijemo da smo ponosni na ovu činjenicu. Sa ovim turnirom želimo da rastemo iz godine u godinu i da postanemo partner hotelima, prevoznicima, ugostiteljima, jer ne treba izgubiti iz vida da će ove godine zbog „Srbija OPEN” u Beograd doputovati oko 500 osoba iz inostranstva, koje će se ovde zadržati nedelju dana”, kaže Stričević.

Posle nekoliko decenija ovo je najveći šahovski turnir koji se održava u Srbiji sa ciljem da postane tradicionalan.

Prijavljeno je 510 učesnika iz 44 nacionalne federacije sa svih kontinenata. Među njima su i 55 nosilaca najviših velemajstorskih titula kod muškaraca, odnosno osam kod žena.

Na turniru će učestvovati od najpoznatijih svetskih šahista kao što su Vladimir Fedosejev iz Rusije, Jurij Kuzubov iz Ukrajine i Nihal Sarin iz Indije, koji ujedno važe za favorite na turniru.

„Srbija OPEN 2021” pripada kategoriji otvorenih šahovskih turnira, na kojima pravo učešća imaju svi zainteresovani šahisti bez obzira na titulu ili kategoriju.

Među učesnicima su i svi članovi sa šireg spiska ženske i muške reprezentacije Srbije. Učesnici su podeljeni u dve sekcije, masters i amatersku sekciju, zavisno od njihovog trenutnog rejtinga.

Nagradni fond turnira iznosi 25.000 evra koji je podeljen na 46 redovnih i specijalnih nagrada, a pobedniku turnira pripašće ček na 5.000 evra.

Organizator turnira „Srbija OPEN 2021” je Šahovski savez Srbije, a održavanje turnira su podržali Vlada Republike Srbije, Ministarstvo omladine i sporta, Grad Beograd i Svetska šahovska organizacija (FIDE).

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar