AKCIJA POLICIJE: Troje uhapšenih zbog pranja novca i poreske utaje, među njima i Kragujevčanin!

Tri osobe su uhapšene, dok će protiv još jedne biti podneta krivična prijava u redovnom postupku, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivična dela pranje novca i poreska utaja, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu.

Uhapšeni su J. O. (1964), odgovorno lice PD „Febro plan“ DOO Subotica, koji se sumnjiči da je izvršio krivična dela pranje novca i poreska utaja, dok se za pranje novca terete V. S. (1974), odgovorno lice jednog auto-placa u Kragujevcu, i B. R. (1982), odgovorno lice PR „Dušan Kop“ i PD „ Dušan kop gradnja“ DOO.

Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo pranje novca, krivičnom prijavom biće obuhvaćen i pedesetčetvorogodišnji muškarac, odgovorno lice PD „Bojan promet“ DOO Kosovska Mitrovica.

Sumnja se da je J. O. da bi izbegao plaćanje poreza na dobit i poreza na prihod od kapitala za period od 2018. do 2022. godine, nadležnom poreskom organu podnosio poreske prijave neistinite sadržine u kojima je iskazao manju dobit iz poslovanja uvećavši troškove za iznos od 414.274.868 dinara, koristeći lažne račune za navodno pružene građevinske usluge PR „Dušan kop“ i „Dušan kop gradnja“, iako do prometa usluga nije ni došlo.

Na taj način on je, kako se sumnja, oštetio budžet Republike Srbije u iznosu od 128.172.854 dinara.

Takođe, J. O. se tereti da je, od 2018. do marta 2022. godine, B. R. davao proviziju od 10 odsto od ukupnog iznosa koji je sa poslovnih računa PD „Febro plan“ bio uplaćen na poslovne račune PR „Dušan kop“ i PD „Dušan kop gradnja“.

B. R. je, kako se sumnja, dogovoreni procenat zadržavao za sebe, dok je drugi veći deo novca, po osnovu simulovanih pravnih poslova bezgotovinski prenosio na račune preduzetničkih radnji i PD „Bojan promet“. Novac koji mu je vraćen na ruke, on je potom, kako se sumnja, predavao J. O., u čemu su mu pomagali pedesetčetvorogodišnjak, odgovorno lice PD „Bojan promet“, i V. S., koji se terete da su podizali novac i predavali ga B. R., zadržavajući unapred dogovorenu proviziju za izvršene usluge.

J. O. i V. S. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, dok je B. R., uz krivičnu prijavu, priveden nadležnom tužilaštvu.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar

Translate »