Ukoliko imate problem sa hipertenzijom, ne morate odmah posegnuti za lekovima. Probajte prvo sa hranom.
Beli luk
Beli luk u sebi sadrži sumporna jedinjenja koja opuštaju i proširuju krvne sudove, čime oslobađaju pritisak i pomažu da šećer kroz organizam efikasnije prolazi. Dodatne prednosti belog luka u svakodnevnoj ishrani su i te što smanjuje i LDL iliti loš holesterol, smanjuje masti u krvi i odličan je borac protiv virusa, bakterija i gljivica u organizmu.
Cimet
Cimet sadrži veliku količinu fenola – jedinjenja za koje je dokazano da stabiliše šećer u krvi, podstičući insulin na normalan rad.
Karanfilić
Kao i cimet, i karanfilić je odličan izvor fenola, ali i antioksidanata i time odličan prirodan izvor sastojaka koji snižavaju krvni pritisak. Pored toga, karanfilić podstiče bolji rad digestivnog trakta, eliminiše potencijalno štetne bakterije iz organizma i pomaže da se hrana efikasnije obradi.
Paradajz
Paradajz u sebi sadrži jedan od najsnažnijih antioksidanata – likopen, koji pomaže u zaštiti srca od infarkta, suženja krvnih sudova i visokog pritiska, ali i poboljšava celokupno stanje organizma. Za što bolji učinak, pored konzumiranja u sirovom stanju, preporučuje se da pijemo (nesoljen) sok od paradajza.
Izbacivanje soli iz ishrane
Ovo značajno pomaže kod snižavanja visokog pritiska. Smanjen unos soli možete postići tako što ćete redukovati unos suhomesnatih proizvoda i gotove prerađene hrane, koja inače obiluje ovim začinom. Isto tako, ograničite soljenje kod pripreme svakodnevnih obroka i time ćete znatno doprineti da budete sveukupno zdravi.
Ostavite komentar