Voždovac: Sinovac hrvatskog tajkuna nosilac liste Demokratske stranke!

Voždovac – Samo dan nakon što je u četvrtak zamenik predsednika Skupštine Beograda Zoran Alimpić raspisao izbore u gradskoj opštini Voždovac za 15. decembar, demokrate su počele kampanju.

Vladimir Todoric

Voždovac je izlepljen plakatima na kojima su jedan uz drugog hronološki poređani pokojni i živi lideri DS od Ljubomira Davidovića do Dragana Đilasa sa sloganom „Snaga pristojnih ljudi“. Na manjim plakatima piše „Ponovo stranka“ i „Ponovo demokratska“.

Vladimir Todorić,inače rođeni sinovac zloglasnog hrvatskog tajkuna Ivice Todorića,vlasnika koncerna  AGROKOR koji je u vreme vladavine Demokratske stranke za bagatelu kupovao vojvođanku zemlju nosilac voždovačke liste demokrata, kaže da su „ovi izbori mnogo više od opštinskih i da treba da pokažu da je gotovo sa strahovladom i prodavanjem magle“, kao i da „vlada za godinu i po dana nije uspešno napravila ni kokošinjac“.

„Kroz kampanju na Voždovcu pokazaće se konzistentnost i ispravnost politike DS, koja je i dalje jedina stranka u Srbiji koja ne skriva svoju prošlost“, kaže Todorić.

ARHIVA: Hrvatski tajkun Todorić vlasnik srpskih oranica

BEOGRAD – Sve je na prodaju! Najmoćniji hrvatski tajkun Ivica Todorić jedan je od najvećih zemljoposednika u Srbiji! Naime, kupovinom preduzeća „Frikom“ i fabrike ulja „Dijamant“ iz Zrenjanina Todorićevo preduzeće „Agrokor“ zagospodarilo je nad 8.500 hektara plodnog poljoprivrednog zemljišta.

tajkun, kupovina, ivica todorić, srpske oranice

BEOGRAD – Sve je na prodaju!
Najmoćniji hrvatski tajkun Ivica Todorić jedan je od najvećih zemljoposednika u Srbiji! Naime, kupovinom preduzeća „Frikom“ i fabrike ulja „Dijamant“ iz Zrenjanina Todorićevo preduzeće „Agrokor“ zagospodarilo je nad 8.500 hektara plodnog poljoprivrednog zemljišta. Tako bar pokazuju zvanični podaci o ovim kompanijama s Beogradske berze i iz Agencije za privatizaciju. Primera radi, reč je o površini koja je 30 puta veća od teritorije beogradske opštine Vračar.

Đorđe Bugarin, sekretar Udruženja poljoprivrede u Privrednoj komori Vojvodine, kaže da su sve privatizacije u poljoprivredi, pa i kad je reč o „Dijamantu“, završene tako što je poljoprivredno zemljište prodato kao kapital preduzeća.

– To je slučaj sa svim preduzećima bez obzira na to ko je kupac. Svi koji su kupili preduzeća u Srbiji, pa i stranci koji su bili dobrodošli, postali su vlasnici poljoprivrednog zemljišta. A to je omogućilo mišljenje bivšeg ministra za privredu i privatizaciju Aleksandra Vlahovića, koje je stavljeno iznad dva zakona koji zabranjuju prodaju poljoprivrednog zemljišta – kaže Bugarin.

Iako sa ovih poseda Todorić ubire na desetine miliona evra prihoda godišnje, prema mišljenju stručnjaka, krajnji cilj kupovine zemljišta je njegova preprodaja strancima po višestruko višim cenama. To će, kako tvrdi Branislav Gulan, saradnik PKS, biti uskoro moguće, jer je Srbija pristala da dozvoli prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima četiri godine pošto postane kandidat za članstvo u EU.

– Sve ostale zemlje su u pregovorima sa EU postigle to da prodaju zemljište strancima za 10 do 15 godina nakon što postanu članica EU. Međutim, greška Srbije je u tome što će zemlja moći da se prodaje strancima četiri godine od kada postanemo kandidat.

Do tada stranci preko ljudi iz Srbije po niskim cenama kupuju zemljište. Nađu nekoga u zemlji kome daju novac, on pokupuje poljoprivredno zemljište prve klase po ceni od 2.000 do 5.000 evra po hektaru. Uskoro, kad počne primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, to zemljište koje su kupili jeftino prevešće na sebe i prodati po ceni između 50.000 i 90.000 evra, koliko ono košta u Evropi i svetu – kaže Gulan i dodaje da bi Srbija hitno trebalo da traži da ponovo pregovara sa EU i odloži prodaju poljoprivrednog zemljišta.

Gde sve Todorić ima zemlju

1. „Frikom“
Beograd – poljoprivredno zemljište     1.469 ha

2. Fabrika ulja „Dijamant“    
Zrenjanin – poljoprivredno zemljište     4.958,2 ha
Odžaci – poljoprivredno zemljište    0,5529 ha

3. „Dijamant-agrar“     
Srpski Elemir – poljoprivredno zemljište     40,74 ha    
Elemir – poljoprivredno zemljište     87,36 ha    
Stajićevo – poljoprivredno zemljište     198,23 ha
Perlez – poljoprivredno zemljište     39,55 ha
Mihajlovo – poljoprivredno zemljište     5,66 ha    
Orlovat – poljoprivredno zemljište     27,2 ha
Futog – poljoprivredno zemljište     1.751,95 ha

Ukupno:     8.578,242 ha

Inspekcija u PP „Miletić“

Inspekcija češlja PP „Miletić“
Posle pisanja Kurira da je 1.361 hektar zemljišta Poljoprivrednog preduzeća „Miletić“ iz Srpskog Miletića prešao u svojinu irske kompanije „Baltik properti investment limitid“, reagovalo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i poslalo inspektore koji će na terenu utvrditi kako se to uopšte dogodilo kad domaće zakonodavstvo zabranjuje prodaju zemljišta strancima.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar