Viktor reagovao na napad Engleza na Đokovića

Viktor o Novaku: Ne radi to zbog sebe, njemu najmanje treba

Viktor Troicki otkrio je da je postojao sastanak na kojem je govorio Novak Đoković, ali je objasnio da situacija nije baš kakvom su je opisali britanski mediji.

Troicki nije bio na spomenutom sastanku, ali zna šta se dešavalo i, uprkos želji da ne otkriva previše, kazao je da je Đokovićev cilj bolja raspodela novca, što bi pomoglo slabije rangiranim teniserima i sportu uopšte.

„Imam mišljenje o tome, ali smatram da ono što se dešava na sastancima igrača, treba tamo da ostane. Videćemo, nisam bio tamo jer sam igrao u Sidneju, ali sam obavešten o svemu što se dešavalo. Znao sam i pre da će biti sastanka jer sam sa Novakom mnogo razgovarao o tome“, rekao je Troicki.

Viktor je nakon maratonskog trijumfa nad Aleksom Boltom istakao da je javnost obmanuta velikim svotama koje se spominju, pošto mali deo toga završi kod samih tenisera.

„Ako pogledate svu zaradu na Grend slemovima, mislim da je smešno koliko mi dobijamo. Oni govore da povećavaju nagradni fond stalno, to i čine, ali zarađuju mnogo više nego prethodnih godina i tu leži problem“.

On je kazao da je Novak, koji je predsednik Saveta igrača, vođa u borbi za bolju budućnost sporta.

„Priča se sindikatu igrača, ali se još ništa ne zna. Ne radi on to zbog sebe, njemu to najmanje treba. Znam šta se dešavalo, ali neću baš da komentarišem. Činjenica je da nam treba tako nešto, moramo da budemo ujedinjeni jer tada imamo moć da promenimo nešto. To šta je u redu ili nije, pogledajte u drugim sportovima, pa će biti jasnije“.

U izuzetno negativnom tekstu Majka Diksona iz „Dejli Mejla“ osvajač 12 Grend slem trofeja maltene je optužen da je izbacio čelnike ATP i Australijan opena iz sale, da je šokirao saigrače i zapretio štrajkom 2019. godine.

„Tenis jeste dobro plaćen sport ako igraš dobro, ali procentualno nije toliko dobro plaćen. U odnosu na veslanje ili gimnastiku sigurno jeste. Meni je žao tih sportova jer poznajem ljude koji treniraju možda i više od nas, ‘poginu’ radeći, veće su atlete od većine sportista i ne zarađuju toliko. Tenis je veoma popularan i zarađuje dosta kao sport, ali igrači ne dobijaju procentualno koliko u drugim sportovima“.

Za kraj, Troicki je konačno objasnio kako teniseri plaćaju porez i da to nikako ne zavisi od mesta prebivališta, već taksi u svakoj zemlji u kojoj se održava dati turnir.

„Regularno plaćamo porez, u zavisnosti od zemlje. Postoje javni podaci, ne bih ja da pričam o tome. U svakoj zemlji plaćamo onoliko koliko iznosi taksa. U Australiji jesu rigorozni, ali su veoma korektni jer nam pravdaju troškove – drugi to ne rade. Pravdaju nam troškove koje imamo u Australiji i na to skidaju taksu. Jesu rigorozni, ali opet ponavljam, izuzetno fer i korektni. Izlaze nam u susret da nam skidaju taksu na troškove, a ovde su oni abnormalni – ako povedete ceo tim i ako sve to plaća igrač, a plaća, onda je mnogo skupo. Svi ti milioni i kamioni o kojima se piše da teniseri zarađuju… Prvih 10 da, top 20 veoma lepo žive, top 50 takođe, ali ovi ispod nikako. Dok plate trenera, putovanja, poreze… Veoma malo im ostane. Da ne govorim o slabije rangiranim igračima, oni su u dubokom kanalu. Raspodela novca nije ravnopravna i zato se Nole bori, da bi bilo malo ravnopravnije i da tenis ne igraju samo prvih 100 na ATP listi. Mnogi igrači odustaju jer nemaju dovoljno novca da finansiraju karijeru. Jednostavno nemaju šansu. Opet kažem, njemu to najmanje treba od svih“, zaključio je Viktor Troicki.

Izvor i foto B92

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar