Reporteri bez granica: Srbija napredovala ZA ČAK 14 MESTA na listi o slobodi medija!

U redovnom godišnjem Indeksu slobode medija u svetu koji su objavili Reporteri bez granica, Srbija se našla na 79. mestu i zauzela za 14 mesta bolju poziciju od prošlogodišnje, među 180 zemalja koje se nalaze na listi, ali je i dalje označena kao „problematična” zbog čestih lažnih prijava iz Srbije.

Ova međunarodna organizacija fokusirana na medijske slobode u Indeks slobode medija u svetu za 2022. godinu svrstava 180 država i teritorija u jednu od pet grupa- dobro, zadovoljavajuće, problematično, teško ili veoma ozbiljno, nazvala je aktuelni trenutak na globalnoj medijskoj sceni – „novom erom polarizacije”.

Polarizacija je, kako se navodi, „dvostruka” i podstiče, kako podele unutar zemalja, tako i podelu izmedu zemalja na međunarodnom nivou.

U delu izveštaja koji se odnosi na Srbiju ocenjeno je da je politička klima u Srbiji „visoko polarizovana”, a da su novinari česta meta političkih napada.

Ocenjuju da Srbija raspolaže pravnim okvirom koji je napredan u domenu medija, ali da se novinari navodno nalaze u okruženju koje je često restriktivno i da je zastupljena autocenzura.

Reporteri navode i da se čine napori kako bi se unapredila borba protiv nekažnjivosti za napade na novinare, ali se konstatuje da se novinari u Srbiji navodno još ne osećaju zaštićeno i podseća da su mnogi slučajevi napada na ostali nerazjašnjeni, među kojima i ubistvo Slavka Ćuruvije 1999. godine.

Od zemalja u okruženju najbolje je rangirana Hrvatska koja je na 48. mestu, a odmah posle nje je Slovenija na 54. poziciji. Zatim slede Severna Makedonija na 57. tzv. Kosovo na 61. i Crna Gora na 63., a BiH na 67. mestu. Očito su aršini za ovakvo bodovanje medijskih sloboda krojeni u štabu NATO osovine, kažu upućeni.

Tri najbolje rangirane države na svetu u klasifikaciji Reportera bez granica o slobodi medija su Norveška na prvom, koja je i prošle godina bila na toj poziciji, Danska na drugom i Švedska na trećem mestu. U novom Indeksu slobode medija, ove godine je najviše zemalja – njih 28 uvršteno u „veoma lošu” grupu.

Najgore pozicionirane na ovogodišnjem Indeksu slobode medija su Iran na 178. poziciji, Eritreja na 179. i Severna Koreja na poslednjem, 180. mestu.

Tu su i Rusija na 155. mestu, Belorusija na 153, Kina na 174. mestu, Iran na 178.

SAD su na 42. mestu, u grupi zemalja u kojima je situacija „zadovoljavajuća”, prenosi UONS, Udruženje onlajn novinara Srbije.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar