REPORTER

Nezavisni dnevni magazin

RASPRODAJA SRBIJE: Vučić prodao i aerodrom!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je „više nego zadovoljan i srećan“ odobravanjem koncesije za beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ * On je rekao i da „ne može sasvim da isključi mogućnost održavanja prevremenih poslaničkih izbora“

Sinoć je objavljeno da je Vlada Srbije konzorcijumu koji predvodi francuska firma „Vanci erpor“ (Vinci Airport) dala na 25 godina koncesiju za aerodrom za 501 milion evra. Ta firma upravlja aerodromima u sedam zemalja.

„Investiciona obaveza francuske kompanije je 732 miliona evra, a godišnja taksa na koncesiju će biti od pet do 16 miliona evra. Prezadovoljan sam ovim uspehom Srbije, zaista nisam očekivao da će biti 501 milion. Ovim smo postigli ogroman uspeh i pokazali veliki međunarodni ugled. Zato od srca čestitam i Vladi Srbije i svim građanima na ovom odličnom poslu“, izjavio je Vučić.

Prema njegovim rečima, time je „Srbija pokazala da može još više, da je sposobna za još veće uspehe od onoga koji je postizala u prethodne četiri godine“.

Neću podleći pritiscima, ali ne isključujem mogućnost vanrednih izbora

Vučić je rekao da neće „podleći pritiscima“ u svojoj stranci SNS da ipak bude prevremenih parlamentarnih izbora u Srbiji, uz gradske u Beogradu, za koje je kazao da „misli da je realno da budu između 4. i 18 marta“.

Vučić je rekao da „ne može sasvim“ da isključi mogućnost održavanja prevremenih poslaničkih izbora.

Ministar unutrašnjih poslova „Nebojša Stefanović iskreno voli SNS i on kaže da mi u Beogradu na parlamentarnim izborima nikada nismo bili jači. Imali bismo sami 44 odsto. Dakle SNS nikada snažniji nije bio u Beogradu„, rekao je Vučić i dodao da su parlametarni izbori u Beogradu jedno, a drugo su lokalni.

Na pitanje zašto je on, za razliku od dela rukovodstva njegove stranke protiv parlamentarnih izbora, Vučić je rekao da je to zato što on kao predsednik razmišlja o interesima države, a ne stranke.

„Mislim da nam parlamentarni izbori nisu potrebni“, ponovio je Vučić i dodao da potpredsednik SNS, ministar Stefanović smatra da bi izbori bili „u najvećem interesu SNS“.

Upitan ponovo da li isključuje mogućnost izbora, rekao je: „Ne mogu sasvim da isključim“ i dodao da ne može sam protiv Predsedništva SNS.

Na pitanje zašto SNS ne izlazi sa imenima, Vučić je rekao da je to „zato što će SNS da čeka i zato što su svi požurili sa svojim konjima na trku“.

Dodao je da njegova ideja da gradonačelnik Siniša Mali bude na listi i da je ponosan na ono što je on postigao.

„Nemojte da nagađate jer ne možete da pogodite“, rekao je Vučić na pitanje o tome ko će biti prvi na listi SNS za Beograd.

Brnabić pokazala hrabrost

Vučić je u intervjuu rekao i da ima „iskreno i najveće poveranje“ u premijerku Anu Brnabić i da je ona ispunila njegova očekivanja.

„Svi su očekivali da će početi da gradi karijeru tako što će ispod žita da govori nešto protiv mene, da ne odgovara na prozivke onih koji ni vladi ni Srbiji ne žele najbolje. Međutim, ona se pokazala veoma hrabra, odlučna“, ocenio je Vučić.

Na pitanje zašto se govori da on guši medije, Vučić je odgovorio: „Ja to pitam vas“.

Povodom izveštaja Evropske komisije u kojem je ta kritika, Vučić je rekao da je uvek spreman da razgovara o tome, da se na medijske slobode žale oni koji nemaju nikakvih problema u iskazivanju sloboda, oni koji pišu šta god hoće protiv njega i koji Srbiju predstavljaju kao koncentracioni logor.

„Ako ste to u stanju da napišete, o kakvim medijskim slobodama govorite?“, pitao je Vučić i dodao da je Evropska komisija „pod velikim pritiskom“ dela ovdašnje javnosti „nekadašnje proevropske elite“.

Nadam se mirnom dogovoru sa Prištinom

U delu razgovora o spoljnoj politici, Vučić je ocenio da zvaničnik Stejt departmenta Brajan Hojt Ji, „ne čita lekcije“ Srbiji, već govori uvek u ime Stejt departmenta.

„Da je to njegov lični stav, neko bi ga demantovao ili bi ga smenio. Niko ga nije demantovano ni smenio. Ji je surovi profesionalac – ja to poštujem. On ima svoje stavove…“, rekao je Vućić na pitanje o stavu Jia da Srbija mora da potvrdi da je 100 odsto za EU.

Na pitanje da li je najava Kongresa SAD da će analizirati odnos Srbije sa Rusijom, direktna posledica njegovog susreta sa ruskim predsdnikom, Vučić je odgovorio da svako teba da radi svoj posao.

O odnosima sa Hrvatskom Vučić je rekao da hoće da ide u Zagreb, da hoće da razgovara i dogovara se o mnogim stvarima.

Upitan da li može da dođe do istorijskog dogovora za Prištinom, Vučić je naveo da je važno da se pokušava da se sa Albanicma postigne dogovor jer su Srbi i Albanci dva najmnogoljudnija naroda na Balkanu.

Vučić je podsetio na to da su razgovori sa kosovskim Abanicima uvek teški i dodao „ako taj istorijski konflikt uspemo da rešimo mirnim putem, to bi bilo najveće dostignuće“.

Na pitanje „da li to može da se okonča mirnim putem“, Vučić je rekao da se tome nada, ali da nije siguran kako će to prihvatiti i albanska i srpska javnost.

Dodao je da obe strane „žele da žive u miru“, ali „probaćemo da 2018. godine to promenimo. Ne mogu da garantujem, ali bih bio najsrećniji ako bismo uspeli. To bi bilo moje najznačajnije političko nasleđe, posle fiskalnih reformi, na koje sam ponosan i koje će ući u istoriju“, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da se u BIH bez obzira na to što će godina biti izborna, nada miru, stabilnosti, otvorenim i korektnijim odnosima Srba i Bošnjaka za koje je rekao da su „veoma dobri“.

Ostavite komentar

%d bloggers like this: