Rakovica: Održana akcija ‘Budi odbornik na jedan dan’

Студенти друштвених факултета и ученици Петнаесте београдске гимназије учествовали су у акцији „Буди одборник на један дан”, која је данас одржана у Великој сали општине Раковица. У оквиру пројекта омладинске организације „Млади за иновације” и општине Раковица, студенти и средњошколци су учествовали у симулацији рада ове градске општине.

Овим пројектом младима је пружен увид у структуру и функционисање локалне самоуправе. Функционери општине Раковица упознали су студенте и гимназијалце са радом важних општинских служби, а учесници пројекта су имали и тренинг на ком су глумили одборнике и симулирали рад Скупштине општине Раковица.

– Циљ акције „Буди одборник на један дан” јесте да упозна студенте и ученике са радом локалне самоуправе у којој грађани непосредно остварују своје интересе. Млади су данас могли да виде како функционише општина Раковица, и тако добију целовиту слику о раду локалне самоуправе, која ће са децентрализацијом државе све више добијати на значају. Неки од студената и ученика, уколико покажу интересовање за рад локалне самоуправе, могу се у будућности и бавити овим пословима – рекао је председник Скупштине општине Раковица Бранислав Вујовић.

Извршни директор омладинске организације „Млади за иновације” Владимир Кљајић рекао је да се пројекат „Буди одборник на један дан” састоји из два дела.

– Први део пројекта подразумева састанак са учесницима симулација, на којем се поред упознавања одржава и тренинг методом вршњачке едукације. Ту се обрађују теме попут демократије и указује се на важност локалне самоуправе, као и на могућности утицаја на доносиоце одлука и идеологија. Други део пројекта подразумева дан саме симулације. Учесници пројекта имају прилику да чују примере успешне праксе од изабраних представника – казао је Кљајић.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar