Petlovo brdo: Protest za očuvanje šume

Održan masovan građanski protest za očuvanje stare šume u naselju Petlovom brdu. Kroz park treba da prođe trasa za skretanje s Kružnog puta i Ibarske

 
STABLA šume „Borići“ na Petlovom brdu, tik uz Ibarsku magistralu, stara su više od 40 godina, rastu kao i naselje koje je tu sagrađeno. U minut do dvanaest, počeo je juče masovan protest sugrađana kako bi se spasilo poslednje parče šume, koje brani naselje od buke, aerozagađenja, klizišta i vetrova.

Ovaj park se nalazi na trasi plana za novo skretanje s Kružnog puta i Ibarske magistrale, iako se na nekih 200 metara već nalazi petlja obilaznice oko Beograda.

– Na ovoj raskrsnici, od četiri kvadrata, samo je ovaj koji branimo, pošumljen. Ostala tri su zaparložena, pustare, đubrišta i otpadi, ali se izgleda nalaze na oku moćnih investitora. Mi zahtevamo da se zaustavi ovo narušavanje prirodnog ambijenta. Celo naselje će biti izloženo zagađenju i buci od automobila – rekao je Nebojša Popović, zamenik predsednika udruženja „Zeleno naselje – Petlovo brdo“.

Neki se sećaju da je ovo mesto, kada je počela izgradnja Petolovog brda bila ledina. Tu se prvi put bežalo s časova, desile su se neke ljubavi, danas deke i bake šetaju sa unucima. Nekadašnja šuma se prostirala na osam i po hektara, a više od polovine „pojela“ je divlja gradnja. Od Kružnog puta do Labudovog brda i oko Petlovog, prostirala se šuma. Ostalo je ovo malo parče za koje se bori Udruženje „Zeleno naselje“.

– Tražimo da nadležni povuku proceduru za izgradnju još jedne petlje ili je pomere desetak metara više, a da ova park šuma ostane netaknuta – poručuju građani i najavljuju da ovo nije kraj protestnih okupljanja. – Pisali smo opštini i prethodnim i sadašnjim čelnicima, gradonačelniku, „Zelenilu“. Ovo mesto za odmor i rekreaciju ne smeju da nam otmu.

 

 

USKORO POČINjU RADOVI?

 

IZ Udruženja „Zeleno naselje – Petlovo brdo“ kažu da već godinu dana intenzivno pišu i obraćaju se nadležnim ustanovama. Najpre su dobili informaciju da se od petlje odustalo a onda je JP „Putevi Srbije“ krajem januara objavilo konkurs za izvođače radova. Konkurs se završava sutra.Komprpomis bi bio, kako kažu, da se planirana saobraćajnica premesti s druge strane Ibarske magistrale, ka Železniku. Tamo gde su samo zapuštene njive.

 

POSLEDNjA OAZA

– PARK-šuma Petlovo brdo predstavlja kontinualnu celinu i nalazi se u južnom delu grada. S obzirom na lokaciju, ove park šume i okruženost saobraćajnicama i stambenim naseljima ona ima estetsku i zaštitnu ulogu i služi za odmor građana -pisalo je u rešenju koje je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za šume donelo 2009. godine.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar