REPORTER

Nezavisni dnevni magazin

NOVO: Roman „Ponovo s njim“ Nataše Ikonić

Roman „Ponovo s njim“ Nataše IkonićRoman „Ponovo s njim“ Nataše Ikonić otvara jedan potpuno novi žanr u srpskoj savremenoj književnosti. S jedne strane, sadrži elemente aktuelnog chick-lit pravca, a s druge može se lako uporediti sa klasicima kao što su Mir-Jam i Danijela Stil. Dinamika i živahan stil prepun humora doprinosi još većoj književnoj vrednosti romana.
Glavni lik je Marija, na početku knjige devojčica, a nakon burnih događaja mlada žena koja predstavlja prototip savremen urbane Beograđanke. Roman je zapravo Marijin dnevnik u kome je na fin način data retrospektiva događaja iz prošlosti i sadašnjosti. Sami događaji se prepliću i daju sliku Marije kakva je bila kao dete i Marije kao žene. Kao i svaka žena, Marija greši kako u postupcima, tako i u rezonovanju, zaljubljuje se u pogrešne muškarce, a samim tim bogati svoje iskustvo. Atraktivna je i zanosna, uživa u flertovanju i igri sa muškarcima. Čezne za momkom u koga je bila zaljubljena kao devojčica i, nakon sudbonosnih obrta i ponovnog susreta sa njim, shvata da zapravo ne voli njega. On nije taj sa kojim želi i treba da bude. Njen izabrani je zapravo čovek koga poznaje čitavog života, njen zaštitnik i prijatelj. Poenta jedne veze jesu poverenje i zajednički jezik.
Zaniljiv element romana je način na koji Marija opisuje i klasifikuje osobe koje poznaje čitavog života i one koji su trenutno prisutne u njenom životu. Kao slagalicu horoskopskih znakova, opisuje ih i proučava kroz zodijak sklapajući sopstveni univerzum. Poznavanje astrologije pomaže joj da prihvati ili odbaci svakoga ko joj se približi. Prema drugim likovima se i ophodi u skladu karakteristikama znakova, što je samo prednost i omogućava Mariji da se prepusti kada su svi faktori pozitivni ili da izgradi zid kada preti „opasnost“.
Ovo delo samim tim može da bude dobar savetnik mladima koji mešaju zanos i trenutnu zaljubljenost sa pravom ljubavi. Nataša Ikonić na originalan način priča jednu svakodnevnu priču dajući sasvim jasnu pouku.

Jelena Baćanović

Ostavite komentar

%d bloggers like this: