NAJZAD: Deo Đilasove lopovske ekipe u zatvoru,čekaju se Đilas i Dušan Petrović

Policija odredila pritvor za Aleksandra Bijelića, bivšeg šofera, gorile, batinaša i menadžera Dragana Đilasa i još osam lica, zbog sumnje da su budžet Beograda oštetili za 6.000.000 evra. Deo organizovane kriminalne skupine koja je godinama pljačkala Beograd u zatvoru, čeka se vođa ekipe Dragan Đilas a verovatno i Dušan Petrović, kontroverzni šabački biznismen i bivši istaknuti demokrata

Lopovi - Đilas i BijelićAleksandru Bijeliću, bivšem gradskom menadžeru, desnoj ruci Dragana Đilasa, Marku Blagojeviću, bivšem direktoru Agencije za investicije i stanovanje, kao i još sedmorici osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja u aferi „Bulevar“ juče je određen policijski pritvor do 48 sati. Zaprećena kazna za ovo delo je od 10 do 12 godina.

Šok u policiji

Iako je najavljeno njihovo saslušanje, njima je juče u zgradi PU za Grad Beograd uručeno rešenje o policijskom zadržavanju, nakon čega će ih saslušati tužilac.
Prema rečima izvora našeg lista, osumnjičeni su teško primili vest o zadržavanju, Bijelić nije mogao da sakrije nervozu, a suvlasniku „Balkan gradnje“ je tokom razgovora sa inspektorima i pozlilo.
– Oni su prethodnih meseci bili na nekoliko informativnih razgovora u svojstvu građana, ovo je prvi put da dođu kao osumnjičeni. Međutim, ni juče nisu saslušani, nego im je uručeno rešenje o policijskom zadržavanju – kaže sagovornik iz istrage.

Policija sumnja da je Aleksandar Bijelić u dogovoru sa Slavkom Božićem i Nadom Ćubić, suvlasnicima „Balkan gradnje“, naložio Marku Blagojeviću i Radovanu Drči da sprovedu postupak javne nabavke za rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra. Oni su nakon toga podstrekivali komisiju da taj posao dodeli „Balkan gradnji“.

– Formirali su komisiju za rekonstrukciju, koju su činili Danka Šotra, Sloboda Stević i Elizabeta Troha. Bijelić, Blagojević i Drča su potom članove komisije podstrekivali da posao dodele „Balkan gradnji“, a ne najpovoljnijem ponuđaču, firmi „Svitelski“, što su oni i učinili iako je ponuda „Balkan gradnje“ bila skuplja za čak šest miliona evra! – navodi sagovornik iz policije.

Zarada od milion evra

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je da u ovom slučaju „nema političke pozadine“.

– Policija je s tužilaštvom radila svoj posao u skladu sa zakonom i mi ćemo to i dalje raditi. Niko neće biti zaštićen, bez obzira na to o kome se radi – istakao je Veljović.

Tužilaštvo sumnja da su osumnjičeni zloupotrebom službenog položaja prilikom rekonstrukcije Bulevara kralja Aleksandra oštetili budžet Beograda za 642.333.852,56 dinara, a osnivačima „Balkan gradnje“, firme koja je dobila pomenuti posao, pribavili imovinsku korist od oko 130 miliona dinara. Vrednost posla bila je oko 11 miliona evra.

Intervencija lekara
DIREKTORU POZLILO

Slavku Božiću, direktoru „Balkan gradnje“, pozlilo je oko 10.50 časova, zbog čega je pozvana Hitna pomoć.
– Pozlilo mu je dok je sedeo u kancelariji sa inspektorima. Ubrzo se malo povratio, pa je sišao do vozila Hitne pomoći, koje ga je odvezlo u bolnicu da primi terapiju za smirenje. Pošto mu je bilo bolje, vraćen je u pritvor – kaže sagovornik iz policije.

Spisak zadržanih

1. Aleksandar Bijelić, bivši gradski menadžer

2. Marko Blagojević, bivši direktor Agencije za investicije i stanovanje

3. Slavko Božić, osnivač „Balkan gradnje“

4. Nada Ćubić, osnivač „Balkan gradnje“

5. Radovan Drča, pomoćnik Marka Blagojevića i rukovodilac Sektora za izvođenje radova na objektima niskogradnje i hidrogradnje Agencije za investicije

6. Danko Šotra, predsednik komisije za rekonstrukciju

7. Slobodan Stević, član komisije za rekonstrukciju

8. Elizabeta Troha, član komisije za rekonstrukciju

9. Mile Zekić, direktor „Balkan gradnje“

Bijelić nervozan

CUPKAO NOGOM I MRŠTIO SE

Aleksandar Bijelić stigao je juče u gradsku policiju oko 9.55 časova u pratnji svog branioca. On je delovao mirno dok je ulazio u zgradu, ali se prilikom predaje lične karte unervozio. Počeo je da cupka nogama i mršti se.
– Trudio se da bude ljubazan, ali je na kraju prestao da glumi. Shvatio je da će biti zadržan u pritvoru, što ni u snu nije pretpostavljao – rekao je jedan od advokata.

Bijelić u neformalnom razgovoru rekao tužiocu da je Đilas odobrio mućke u poslu u kojem je Grad oštećen za više od 6.000.000 evra

Aleksandar Bijelić, bivši gradski menadžer i jedan od najbližih saradnika lidera Demokratske stranke, priznao je da je Dragan Đilas znao za sve mućke i zloupotrebe u aferi „Bulevar“. U neformalnom razgovoru sa zamenikom višeg javnog tužioca Bijelić je, kako tvrdi naš izvor, pokazao spremnost da otkrije sve što zna o ovim malverzacijama, ali je onda iznenada „promenio ploču“. I sam Đilas bi uskoro mogao da bude pozvan na saslušanje u vezi s aferom „Bulevar“.

Pričaće i Đilas

– Tužilaštvo smatra da ima dovoljno elemenata za krivičnu odgovornost bivšeg gradonačelnika jer je potpisivanjem zaključka o spornim poslovima zloupotrebio službeni položaj – kaže izvor iz istrage i dodaje:

– Bijelić je, u neformalnom razgovoru, svu krivicu svalio na svog dojučerašnjeg šefa i objasnio da ništa ovako veliko nije moglo da se uradi bez njega. Međutim, kada je došlo vreme da zvanično kaže ono što zna, on je odlučio da ćuti. Sve to ukazuje na to da nije spreman da svoju kožu jeftino proda i da će tek da trguje – kaže izvor iz tužilaštva.

Svi ukazivali na Đilasa

Kako navodi naš sagovornik, pred zvanično saslušanje Bijelić se punih sat vremena konsultovao sa svojim braniocem. Šta mu je advokat tačno rekao, nije poznato, ali Bijelić je iznenada zaćutao.

– Ne želim da odgovaram na pitanja – rekao je pošto su završili dug razgovor.
Međutim, iako je on odlučio da ćuti, Marko Blagojević, bivši direktor Agencije za investicije i stanovanje, kao i njegov pomoćnik Radovan Drča, kako se nezvanično saznaje, bili su raspoloženi za razgovor, tokom kojeg su se međusobno optuživali, ali jednoglasno su uprli prstom upravo u Bijelića i Đilasa.

– U gradskoj upravi nijedan sektor nije mogao da se formira bez gradonačelnika, koji je kontrolisao rad i svih sektora i svih gradskih agencija – rekao je, navodno, Blagojević.

Ogromna šteta

Devetoro uhapšenih, podsetimo, sumnjiče se da su zloupotrebama položaja prilikom rekonstrukcije Bulevara kralja Aleksandra oštetili budžet Beograda za više od 642 miliona dinara, odnosno za šest miliona evra. Kako Kurir saznaje, tužilaštvo je predložilo da svima bude određen pritvor do 30 dana.

Svedok-saradnik
PROVERAVA SE I ULOGA PETROVIĆA

Slavko Božić, osnivač „Balkan gradnje“, kako se nezvanično saznaje, pokazao je spremnost da sarađuje sa tužilaštvom i otkrije uloge uhapšenih i političara u malverzacijama u vezi sa Bulevarom.
– On bi mogao mnogo toga da kaže jer je i vlasnica „Balkan gradnje“ Nada Ćubić na saslušanju izjavila da je upravo on taj koji je uveo šabačku firmu „Interkop“ u ovaj posao – otkriva izvor i objašnjava da tužilaštvo sumnja da iza tog preduzeća stoji bivši funkcioner DS Dušan Petrović.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAARHIVA :

DUŠAN PETROVIĆ: DEMOKRATSKI PLJAČKAŠ PREKO “INTER-KOPA”

Preduzeće Inter-kop iz Šapca je pod zaštitom nekadašnje vlasti ojadilo banke za oko 50 miliona evra, ostalo dužno kooperantima i iz državnog budžeta pokralo desetine miliona evra.

  Novac je najvećim delom otišao bivšem vrhu Demokratske stranke i Dušanu Petroviću, ali ni nova vlast ne pokazuje interes da rasvetli ovu aferu.

Novi vlastodršci se iz ovog slučaja uče kako se lagodno kradu pare, a narod plaća njihovo „školovanje“.

Inter-kop je sa sobom, u stečaj, povukao još najmanje dvadeset šabačkih preduzeća, i ostavio bez posla još najmanje dve hiljade radnika.

  Preduzeće Inter-kop osnovano je 1991. godine i registrovano na adresi Beogradski put BB, naselje Mišar u Šapcu.

Po konsolidovanom finansijskom izveštaju za 2011. godinu ono je ostvarilo čist dobitak od 178.645.000 dinara i zapošljavalo 1.264 radnika.

Po izveštaju Ministarstva građevinarstva i urbanizma od početka septembra 2012. Inter-kop je bio u blokadi za 2,5 milijardi dinara.

Kratak je put od milijardera do prosjaka, bar u Srbiji i bar za one koji svoj uspeh duguju političarima na vlasti.

Po izveštaju Agencije za privredne registre (APR) jedini vlasnik Inter-kopa sa uplaćenim novčanim kapitalom od 150.602,41 dinara na dan 17. januara 2005. jeste Rade Nikolić, dok je direktor Savo Krunić.

U Nadzornom odboru su Sanja Nikolić i Aleksandar Stanović.

  Dobro obavešteni, međutim, tvrde da iza Inter-kopa faktički stoji Miroslav Bogićević, vlasnik Farmakoma MB i nezasiti tajkun iz Šapca.

Takođe, tvrdi se da je projekat Inter-kop osmislio Dušan Petrović, nekadašnji ministar pravde, pa poljoprivrede, takođe iz Šapca.

Upravo zbog bliskosti ovog političara, kome je u poslovnim krugovima nadimak Mister 10 odsto, po procentu koji je za sebe uzimao od svakog posla, Inter-kop je krenuo nizbrdo i to onog trenutka kada je Petrović ne samo izgubio ministarsku fotelju, već i ušao u sukob sa aktuelnim vrhom Demokratske stranke koji drži dvojac Dragan Đilas i Bojan Pajtić.

U ovoj informaciji, se u suštini, krije razlog propasti Inter-kopa, budući da se u pomenutom izveštaju Ministarstva građevinarstva Srbije, tvrdi kako je najveći dužnik Inter-kopa pokrajinski Fond za kapitalna ulaganja, koji drži Bojan Pajtić.

Dok je Inter-kop još bio u milosti žutih vlastodržaca, priča je tekla sas vim drugačije.

U svom pismu državnom tužiocu Zagorki Dolovac, ministru odbrane Draganu Šutanovcu i još nekim ministrima i samoj vladi Srbije od juna 2010. grupa policijskih službenika iz Šapca između ostalog piše: „Potrebno je proveriti poslovanje firmi: Inter-kop, Golub-petrol, Lamela, Max Petrol, Top Šped, Ajant, Duga, Miki turs, Bane turs itd.

Tu ćete naići na veliki broj zloupotreba službenog položaja, falsifikovanja službenih isprava, falsifikovanja faktura, krijumčarenja nafte i naravno utaja poreza, kao i drugih krivičnih dela!“

Na ovaj dopis niko od državnih funkcionera nikada nije reagovao.

I Sindikat radnika Novog Beograda krajem maja 2011. godine javno objavljuje da Dušan „10 Odsto“ Petrović obrće milione evra  preko sledećih preduzeća: Inter-kop. direktora Save Krunića, Top-kalk iz Jazovnika, Alfa RS, Pro-kalk, Vodoterm, Auto Italija…

  U vreme kada je Dušan Petrović bio u vrhu DS-a ni beogradska vlast nije bila gadljiva na milione evra koje je krala preko Inter-kopa.

Tako je ovo preduzeće učestvovalo i u rekonstrukciji beogradskog Bulevara kralja Aleksandra, a za te radove je iz gradskog budžeta plaćeno 17 miliona evra.

Naknadnim proverama je utvrđeno da su radovi vredni jedva 11 milona evra, odnosno da su izvođači radova, pa tako i šabačka firma, naduvanim računima protivpravno prisvojili oko šest miliona evra.

Afera je, kao i obično, zataškana.

Inter-kop je bio i izvođač radova na jednom skoro zaboravljenom novom „Skadru na Bojani“, odnosno Glavnom poštanskom centru za Beograd, izgrađenom na 30.000 kvadratnih metara u Zemunu.

Za ovaj poduhvat Pošte Srbije su izvođaču radova platile 15 miliona evra, ali objekat i dalje nije u funkciji, iako je prethodna vlast obećavala da će da proradi najkasnije do kraja 2012.

Očigledno je da se „fušerilo“ na svakom mestu kako bi što je moguće više novca od investicije otišlo Dušanu Petroviću i ostalima iz vrha DS-a, pa tako Inter-kop nije ni završio započete radove.

Urađena je, u stvari, samo fasada koju je u predizbornoj kampanji obišla stara vlada na čelu sa Mirkom Cvetkovićem.

U 2006. je Interkop imao poslovni prihod u visini od 2.192.690.000 dinara, sledeće godine on narasta na 3.856.430.000, u 2008. to je već 5.092.130.000. U 2009. godini, pošto su smanjeni državni prihodi usled svetske krize, opala je i zarada Interkopa, koji tu godinu završava sa ipak impresivnom sumom od 5.049.481.000 dinara.

Za samo tri godine vlasti Tadićeve ekipe, Interkop je duplirao svoje prihode.

I iz ovoga se vidi koliko je ovo preduzeće bilo blisko srcu, ali i novčanicima onih koji su svojevremeno vodili državu.

  Najveća pljačka, međutim, odigrala se u finansijskom sektoru i to opet uz pomoć Petrovića i ekipe iz vrha DS-a, a ove mahinacije ne ulaze u godišnje izveštaje i nemoguće je ući im u trag preko APR-a.

Inter-kop je u ovom trenutku raznim bankama u Srbiji dužan ukupno 22.662.777 evra i 2.881.871.637 dinara, bez ikakvog izgleda da taj novac ikada vrati.

Najviše je šabačko preduzeće uzelo od Komercijalne banke: 8.500.000 evra i  320.000.000 dinara.

Najgore je, međutim prošla ionako slaba Srpska banka koja je izgubila  1.500.000 evra i 554.000.000 dinara.

  Srpska banka je akcionarsko društvo, gde država ima 98 odsto akcija i samim tim potpunu kontrolu nad njenim poslovanjem.

Predsednik izvršnog odbora banke je Ivan Maričić, koji je na to mesto došao 2009. godine sa funkcije direktora Uprave za trezor Ministarstva finansija.

Članovi Izvršnog odbora su Ivan Ristić i Sonja Zigova Kovačević, koja je prethodno bila pomoćnik direktora Uprave trezora.

Ovakva direktorska trojka potekla ispod skuta Mlađana Dinkića nije ni htela, ali ni mogla da vlastima kaže „ne“ i odbije davanje nekog kredita Inter-kopu.

Predsednica Upravnog odbora Srpske banke je Biljana Janjić, iz brokerske kuće Mediolanum, članovi su: Branka Sredojević, Tanja Vasiljević, Vidosava Džagić i Zoran Bogetić (profesor Ekonomskog fakulteta i stalni savetnik preduzeća Montecco Inc.).

Srpsku banku, koja i onako spada u male banke u Srbiji (prihod u 2011. godini 262.160.000 dinara), gubitak oko sedam miliona evra, koliko je uzeo Inter-kop, teško će uzdrmati.

Postoji velika šansa da će na kraju, isto kao i u slučaju Agrobanke, ceo trošak snositi obični građani Srbije, dok će Dušan „10 odsto“ Petrović, Miroslav Bogićević, Rade Nikolić i ostali proći nekažnjeno.

Vredi još napomenuti da je i Fond za razvoj Srbije Inter-kopu poklonio 200.000.000 dinara, ali nije jasno po kom osnovu.

U svakom slučaju, pljačka preko Inter-kopa ugrožava opstanak 14 banaka i dvadesetak preduzeća (kooperanata) iz Srbije kojima je ovo preduzeće ostalo dužno.

Isto tako, ugroženo je trenutno oko 2.000 radnika i njihovih porodica kojima je jedini prihod bila plata zarađena u ovom šabačkom preduzeću, a koju primaju sa višemesečnim zakašnjenjem, ako je uopšte i prime.

  Obaveze Inter-kop, Mišar, Šabac, prema bankama sa stanjem na dan 1. januara 2012.  godine zvanično iznose:

Komercijalna banka 8.500.000 evra i 320.000.000 dinara,  Hypo Alpe Adria 4.600.000 evra, Čačanska banka 4.182.777 evra, Societe G.B. 2.280.000 evra, Eurobank milion evra, Erste bank 600.000 evra,  Srpska banka 1.500.000 evra i 554.000.000 dinara, UBB 550.000.000 dinara, Poštanska štedionica  500.000.000 dinara,  AIK banka 298.400.000 dinara, Unikredit bank 200.000.000 dinara, Fond za razvoj Srbije 200.000.000 dinara, Credy banka 119.471.637 dinara, Raiffeisen bank 100.000.000 dinara, Jumbes banka 40.000.000 dinara.

Ukupno obaveze po kreditima iznose 22.662.777 evra i još  2.881.871.637 dinara.

S obzirom da su najveći plasmani Srpske banke išli Inter-kopu, ali i Farmakomu MB, postojao je šaljivi predlog da se ova banka preimenuje u Šabačku banku.

  Ljubodrag Ristić je jula 2012. objasnio sistem krađe na svom blogu:

„Godine 2004. bio sam angažovan od strane kompanije Dunav osiguranje, pored ostalih poslova i na sagledavanju uzroka požara u privatnom preduzeću Uno Martin u Mišaru, pa u preduzeću Melamin ili Melamin DJnikada nisam uspeo da utvrdim o kojem se preduzeću radilo.

Molili me ljudi iz Dunava da pomognem jer, govorili su mi da Dušan Petrović (advokat iz Šapca) sa grupom tajkuna koje je sam klonirao, preko kompanije Dunav Osiguranje finansira Demokratsku stranku, ne zaboravljajući naravno ni svoje interese….

Oni su instriuisani, jer to sami nikada ne bi znali, da od Dušana Petrovića unapred dobiju sigurne poslove. Po volji DS!

Onda osiguraju vajnu i svu drugu imovinu, na lažnjaka, koje se zove nadosiguranje.

Onda odu u Banku (a sve unapred  dogovoreno sa Dušanom Petrovićem i bratijom) i dobiju kredite, po principu uzmi Ago koliko ti drago!

Dušan Petrović zna šta je vinkulacija polisa osiguranja, oni nemaju pojma, oni samo glume poslovne ljude, a po obrazovanju oni su tačka, odnosno najprostiji geometrijski oblik koji nastaje kada olovka samo padne na belu podlogu.

Dakle, uzmu kredit, a garancija za vraćanje istog je polisa osiguranja.

Imovina se, radi dobijanja što većeg kredita, osigura na znatno višu vrednost nego što stvarno jeste.

Krediti se uredno servisiraju, jer su poslovi unapred dobijeni, sve je formalno po zakonu, a ustvari sve je vrhunski kriminal…

A Bogićević i dalje vedri i oblači, a pored njega po istom principu, i prevarant iz Republike Srpske, vlasnik firme (de iure) Inter kop, sve pod okriljem anđela – zaštitnika i čuvara Dušana Petrovića”.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar