Na predlog SNS usvojena Deklaracija protiv GMO u Beogradu

U Deklaraciji, koju je predložila odbornica SNS Mirjana Milutinović, se navodi da se grad Beograd obavezuje da će dosledno poštovati i primenjivati Zakon o GMO

Skupština grada Beograda, foto tanjug

BEOGRAD – Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su Deklaraciju protiv genetski modifikovanih organizama koja, između ostalog, ima za cilj očuvanje tradicionalne proizvodnje zdrave hrane i zaštitu zdravlja stanovništva.

Ciljevi Deklaracije koju je predložila odbornica SNS Mirjana Milutinović su, kako je rekla, poštovanje Zakona o GMO, očuvanje i pospešivanje tradicionalne proizvodnje zdrave hrane, kao i podsticanje proizvodnje organske hrane i zaštite zdravlja stanovništva od nepredvidivih štetnih posledica korišćenja GMO u ishrani.

U Deklaraciji se navodi da se grad Beograd obavezuje da će dosledno poštovati i primenjivati Zakon o GMO, da neće dozvoliti uzgajanje i širenje GMO na svojoj teritoriji i da će preduzeti odgovarajuće mere protiv nelegalnog uzgajanja i prometa GMO i proizvoda od GMO.

Takođe, u Deklaraciji grad Beograd poziva sve gradove i opštine u Srbiji da podrže i usvoje ovaj dokument.

Milutinović je rekla da je do sada ovu Deklaraciju usvojila 51 opština u Srbiji , a da su u glavnom gradu to učinili Voždovac, Lazarevac, Čukarica i Mladenovac.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar