REPORTER

Nezavisni dnevni magazin

MEDIJSKE SLOBODE: Vučić razgovarao sa predsednikom Evropske federacije novinara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Evropske federacije novinara Mogensom Bliherom Bjeregardom, i u razgovoru naveo da u Srbiji svako ima pravo da piše i govori ono što hoće, ali da isto tako svi imaju pravo da na to odgovore

Vučić je sa Bjeregardom razgovarao o stanju u medijima, načinima za poboljšanje situacije, slobode izražavanja i slobode medija, navedeno je u saopštenju Pres službe predsednika Republike.

Vučić je istakao da je svestan neophodnosti poboljšanja atmosfere i stanja u kojima mediji rade, ali i da je potrebno poštovanje medijskih kodeksa. On je izrazio spremnost da sa drugim državnim institucijama radi na tome, navedeno je u saopštenju.

Predsednik Vučić je naglasio da u Srbiji svako ima pravo da piše i govori ono što hoće, ali da isto tako svi imaju pravo da na to odgovore.

– Nikome, pa ni sebi, neću oduzeti pravo na odgovor – istakao je srpski predsednik.

On je na konkretan način odgovorio na sve primedbe koje su izneli predstavnici Misije Evropske federacije novinara i istakao da će učiniti sve na promociji slobode izražavanja i medija, navodi se u saopštenju.

Bjeregard je zahvalio predsedniku Vučiću na interesu za teme koje je Federacija na čijem je čelu obrađivala tokom svoje misije, i istakao da je veoma važno da predsednik pruži podršku poboljšanju medijske situacije, kao i da pošalje signal svim državnim institucijama da u tome aktivno učestvuju.

On je naglasio da su na sastancima tokom misije uočili da rastu pritisci na medije, zbog čega je neophodno poboljšanje, istakavši da je za Srbiju najvažnije da bude odlučna, da poštuje vrednosti slobode medija i izražavanja i da omogući novinarima da rade bez straha.

Tokom susreta Bliher Bjeregard je ukazao na to da je potrebno da predsednik pokaže koliko je važno da vlasti reše sve slučajeve nasilja nad medijima i ubistva.

– To će smanjiti pritiske i nasilje nad medijima, jer nerešeni slučajevi su poziv da se sa nasiljem nastavi, rekao je Bjeregard i dodao da je potrebno poslati signal ministrima i parlamentarcima da učestvuju u debatama na svim televizijama – naveo je on.

Pored predsednika Evropske federacije novinara Mogensa Blihera Bjeregarda, sastanku su prisustvovali i generalni sekretar medjunarodne grupe za slobodu medija Medijska organizacija Jugoistočne Evrope SEEMO Oliver Vujović, Skot Grifen i Alma Onali iz Međunarodnog pres instituta (IPI), kao i predsednik UNS-a Vladimir Radomirović i predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa, navedeno je u saopštenju.

Ostavite komentar

%d bloggers like this: