Građanska alternativa: Ne vole političare zato što ih poznaju!

Grupa građana “Građanska alternativa”, na čijem čelu je dr Goran Mandić uveliko je u kampanji za lokalne izbore u Zemunu, koju će voditi pod sloganom “Ne volim političare, postoji alternativa!”. Na listi za opštinske izbore 2. juna ova grupa građana je pod rednim brojem 7.

Mandić “nastupa kao nezavisni kandidat koji budućnost i prosperitet Zemuna vidi u realizaciji ideje – Nove tehnologije i stari Dunav!“

Mandić je bio član DSS-a, ali je napustio ovu partiju, kako kaže, „nezadovoljan stanjem u stranci“

 – Ne volim političare zato što ih poznajem. Politika nije profesija. Moramo jednom za svagda da sadašnje političare zamenimo ljudima koji će odgovorno obavljati javne fukncije – rekao je Mandić.

On je kazao i da se vratio u Srbiju posle školovanja i studija u Americi i Rusiji, sa željom da donese promene na ovdašnjoj političkoj sceni.

Mandić je predstavio i program “Građanske alternative” pod nazivom “Sedam principa rada na javnim funkcijama”, od kojih naročito izdvaja prvi koji kaže da se bilo ko na javnoj funkciji može zadržati maksimum dva mandata.

Popularnost koju ova organizacija uživa u velikom delu građana bila je povod za kratko predstavljanje javnosti i čitaocima.

Koji su motivi prevagnuli u donošenju odluke da se Građanska alternativa uključi u izbornu trku na lokalnim izborima u Zemunu?

Građanska alternativa: Zemun je jako važan za Beograd i za Srbiju a Građanska alternativa ima veliki broj pristalica u Zemunu i ne izaći na ove izbore bilo bi, na neki način, izdaja ljudi koji žele da se čuje i njihov glas.

Kako ocenjujete rad odlazeće opštinske Vlade u Zemunu u prethodnom mandatu?

Građanska alternativa: Osnovi našeg programa su , između ostalog, građanska kontrola svih institucija i javnih preduzeća i mislimo da je to ono što je nedostajalo u mandatu prethodne opštinske vlade.

Koje su osnove izborne platforme Građanske alternative sa kojom nastupate na izborima?

Građanska alternativa: Osnovi naše izborne platforme sa kojom nastupamo na izborima u Zemunu su:

 1. Maksimum dva mandata na bilo kojoj javnoj funkciji.
  2. Promena izbornog zakona, da se glasa za čoveka, a ne za partiju.
  3. Građanska kontrola svih institucija i javnih preduzeća.
  4. Svi ugovori javnih institucija moraju da imaju najmanje dva potpisnika da bi na taj način direktori bili pod punom i stalnom kontrolom.
  5. Podatke o poslovanju javnih preduzeća i ustanova iznositi javno pred zaposlenima.
  6. Dozvoliti zaposlenima u medicinskim ustanovama učestvovanje u poslovanju i upravljanju kroz sistem javno – privatnog partnerstva, jer će tako građani imati motivisane medicinske radnike i bolju zdravstvenu uslugu.
  7. Aktivno učešće građana u pripremi zakona ( Liquid democracy ).
  Građanska alternativa i ja duboko i iskreno verujemo da se primenom i poštovanjem ovih principa postiže dobrobit za sve, osim za sadašnje političare.

Koja politička grupacija je najpoželjniji partner za saradnju i eventualno vršenje vlasti Građanskoj alternativi u slučaju da budete deo budućeg opštinskog parlamenta u Zemunu?

Građanska alternativa: S obzirom da se mi borimo protiv politikanstva i profesionalnih političara koji će ceo život provesti na funkcijama, Građanskoj alternativi je najpoželjniji partner onaj koji ima najveći broj kvalitetnih kadrova koji će raditi isključivo svoj posao u Opštini za dobrobit građana Zemuna a ne u sopstvenom niti u interesu bilo koje stranke.

Kakve su perspektive razvoja Zemuna i šta je u Zemunu najpotrebnije uraditi u narednom periodu?

Građanska alternativa: Infrastruktura Zemuna zahteva značajna ulaganja koje Zemun, kao ni Srbija, ne mogu sami da realizuju. Perspektiva su nove investicije koje sa priblizavanjem Evropskoj uniji imaju realne šanse u svojoj realizaciji. Predpristupni fondovi EU omogućavaju finansiranje dobrih projekata od infrastrukture do kulture tako da je naš cilj priprema dobrih projekata i njihova realizacija kroz fondove. Jedan od prvih zadataka je povećanje energetske efikasnosti industrijskih i individualnih objekata da bi se dobila veća ušteda energije sa boljim kvalitetom života ( promena fasada, vrata, prozora, kotlova za grejanje ) kao i niz drugih projekata koje je moguće realizovati kroz fondove EU.

Kakav je stav Građanske alternative u vezi eventualnog vraćanja statusa grada Zemunu?

Građanska alternativa: Stav Građanske alternative je da o eventualnom vraćanju statusa grada Zemunu isključivo treba da odlučuju Zemunci i predstavnici Zemuna u Skupštini grada Beograda.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar