FAŠIZAM: Đilasova Gradska uprava Beograda diskriminiše Rome!

Diskriminatorski i šovinistički odnos Demokratske stranke i njenog predsednika Dragana Đilasa prema beogradskim Romima prouzrokovao je reagovanje javnosti i opštu osudu zabrinjavajuće pojave organizovanog fašizma u Beogradu koji propagiraju Demokratska stranka i Dragan Đilas.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti utvrdila da je “Gradska uprava Beograda diskriminisala Rome koji stanuju u kontejnerskim naseljima”, saopštila je NVO Praxis. Gradska uprava propisala je između ostalog da u slučaju da Romi koji stanuju u kontejnerskim naseljima ne usvoje “pravila lepog ponašanja prema predstavnicima institucija grada Beograda”, ili, pak, ukoliko “prime goste u kontejnerima u kojima stanuju”, ponovo mogu biti prinudno iseljeni iz smeštaja!

Romsko naselje Makiš 1

Đilasov logor za pse i Rome

Istovremeno, Poverenica je Gradskoj upravi dala preporuku da “izmeni diskriminatorne odredbe ugovora o korišćenju mobilnih stambenih jedinica i kućnog reda koji obavezuje Rome u kontejnerskim naseljima”,dodaje se u saopštenju.

Romsko naselje Makiš 2Ovo čeka sve beogradske Rome ako Đilas ostane gradonačelnik Beograda

Praxis je u ime Koalicije protiv diskriminacije podneo pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti zbog činjenice da je u kontejnerskim naseljima, u koja posle pojedinih prinudnih iseljenja neformalnih naselja Gradska uprava smešta Rome, uspostavljen fašisoidni pravni režim koji ne postoji ni u jednom drugom slučaju koji se odnosi na ostale kategorije stanovništva.

Naime, Gradska uprava propisala je da u slučaju da Romi koji stanuju u kontejnerskim naseljima ne usvoje “pravila lepog ponašanja prema predstavnicima institucija grada Beograda”, zatim ne pokažu “aktivan odnos prema naporima Grada da se socijalizuju pojedinci i njihove porodice” ili pak ukoliko “prime goste u kontejnerima u kojima stanuju”, oni ponovo mogu biti prinudno iseljeni iz smeštaja koji im je obezbeđen. Na osnovu ovih diskriminatornih odredbi, Gradska uprava iselila je 11 porodica (44 osobe), ističu u Praxisu.

Ta NVO ističe da je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je utvrdila da odredbe ugovora o korišćenju mobilnih stambenih jedinica, kućnog reda i upozorenja uz kućni red predstavljaju akte diskriminacije Roma i da Gradska uprava u roku od 30 dana od dana prijema preporuke treba da promeni diskriminatorne odredbe.

Takođe, navodi se i da ta NVO očekuje da će Gradska uprava postupiti po mišljenju i preopruci Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, te da će nakon toga svim porodicama koje su iseljene iz kontejnerskih naselja na osnovu diskriminatornih odredbi nadoknaditi štetu i uputiti izvinjenje.

IZVOR: ROMSKE NOVINE

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar