DUŠEVNI BOLESNIK: Dragan Đilas ‘duševno oboleo’ zbog pisanja Kurira o njegovim pljačkama!

Predsednik ostatka Demokratske stranke i gradonačelnik Beograda u ostavci Dragan Đilas tužio je najtiražniji dnevni list Srbije „Kurir“ zbog „povrede časti i ugleda i nanošenja duševnog bola“ koje mu je pomenuti dnevnik naneo svojim svakodnevnim otkrivanjem aferaških mahinacija i kriminalnog delovanja ovog tajkuna poreklom iz Istre. Obeštećenje koje Đilas sudski potražuje je nenormalnih 120 milijardi dinara (milijardu evra) što je najveći odštetni zahtev protiv medija u istoriji sveta !

Prenosimo u celosti saopštenje „Kurira“:

„Jasna je Đilasova namera da preko ove tužbe, nezabeležene u sudskoj praksi, pokuša da ugasi najtiražniji dnevni list u Srbiji i zastraši novinare i urednike, posle bezuspešnih pokušaja da stavi Kurir pod svoju kontrolu.

Đilas u tužbi zahteva da sud izrekne i hitnu privremenu meru – da se Kuriru zabrani da objavljuje negativne tekstove o njemu, pod pretnjom plaćanja novčane kazne od 500.000 dinara. Ovim zahtevom Đilas na mala vrata uvodi cenzuru u srpske medije i pokušava da disciplinuje one koje nije uspeo da stavi pod kontrolu preko svoje medijske kuće „Dajrekt medija“, koja ima monopolski položaj na tržištu reklama u Srbiji i određuje u kojim medijima će se pojaviti reklame privatnih, ali i velikih državnih kompanija.

Kurir je o tužbi Dragana Đilasa obavestio sva domaća i međunarodna novinarska udruženja, strana predstavništva i medije u Srbiji, regionu i svetu. Kurir očekuje od svih da zaštite najtiražniji srpski dnevni list od pritiska jednog od najbogatijih i najmoćnijih ljudi u Srbiji, zastrašivanja i pokušaja gašenja. Kurir poručuje Draganu Đilasu da će nastaviti da piše o njegovim aferama, jer građani Beograda i Srbije imaju pravo da znaju kuda idu milijarde koje se slivaju u budžet glavnog grada i ko se sve obogatio od novca koji Beograđani uplaćuju u gradsku kasu.

Podsetimo, Kurir je jedini dnevni list koji se bavio mnogobrojnim aferama Dragana Đilasa, koristeći materijal Balkan Investigative Reporting Networka (BIRN) i Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS). Nijedan drugi relevantan medij u Srbiji se nije bavio ovim, i pored mnoštva dokaza o Đilasovim mutnim radnjama. Dragan Đilas nikad nije odgovorio ni na jedno pitanje koje su mu novinari Kurira postavili u vezi sa aferama o kojima je pisano.

Redakcija Kurira obavestila je sve domaće i međunarodne institucije o tužbi Đilasa, odnosno do sada nezabeleženom napadu na slobodu medija.“

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar