REPORTER

Nezavisni dnevni magazin

DRUGI PIŠU: Dešavanje Vučića na Kosovu

Niko iole ozbiljan nije ni pretpostavljao da će Miloševićeva propaganda, viđena devedesetih u famoznom „dešavanju naroda“ vaskrsnuti ovih dana u aranžmanu predsednika Srbije i njegovog medijskog kartela s poznatim julovcem Željkom Mitrovićem na čelu

PIŠE: Dejan M. Andrić

Tragična i verovatno nikad razrešena smrt jednog od lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića poslužila je Vučiću za još jedan u nizu lični performans, ovog puta po Kosovu, u Miloševićevom stilu, i samo je ona njegova čuvena rečenica „Niko ne sme da vas bije!“ nedostajala pa da medijski putujući cirkus naprednjačke kamarile po nekada južnoj srpskoj pokrajini bude kompletan.

Iznenadna ili planirana, kažu neki izvori, i dugo pripremana i tempirana smrt možda jedinog i najvećeg političkog protivnika Aleksandra Vučića na severu Kosova, zbila je redove tamošnjih preostalih Srba i donela nove jeftine političke poene aktuelnom vladaru Srbije, koji je iskusno i bezobzirno zloupotrebio nastalu situaciju dok se tzv. proevropska opozicija provodila na koncertu Đorđa Balaševića, đuskajući uz ritmove kultne pesme „Dno dna“, posvećene Vučićevom režimu i njenim aparatčicima.

KOSOVO KAO PROVERENI KEC U RUKAVU ZA SVAKE IZBORE

Posetu Kosovu aktuelni vladar Srbije počeo je, nimalo slučajno (!) u manastiru Banjska, čiji je, kažu, jedan od ktitora i „dobročinitelja“ a tu odluku Vučić je doneo jer dobro poznaje privrženost kosovskih Srba Srpskoj pravoslavnoj crkvi i tradiciji. Dakle, iako je deklarisani ateista, Vučić zarad skupljanja jeftinih političkih poena ne preza da zagazi u svaku Miloševićevu stopu ostavljenu na Kosovu, a sve u funkciji homogenizacije srpskog naciona i naprednjačkog biračkog tela uoči veoma bitnih beogradskih izbora.

Prema nekim procenama, u Beogradu živi više stotina hiljada Srba izbeglih s Kosova i baš taj deo prestoničkog biračkog tela, pored onih „sigurnih radikalskih glasova“ na koje računa Vučić, može da prevagne na tasu i da obezbedi pobedu naprednjacima u Beogradu nad svim kolonama tzv. proevropske opozicije.

VUČIĆ KAO DEDA MRAZ

Zato je Vučić, kao deda Mraz, delio po Kosovu obećanja, traktore, jariće, ovce a bogme i stanove (!) podobnim Srbima, kopirajući pokojnog gazdu Miloševića, čiji je, jedno vreme, i ministar za informisanje bio…

A ume Vučić sa Srbima, ispraksovao se za ovih dve decenije bavljenja politikom više i bolje nego bilo ko drugi! Ako neko ume sa Srbima, onda je to on!

I zato je brže-bolje zapucao na Kosovo, po glasove koji mu trebaju na izborima u Beogradu: Sa džakovima punim poklona, kao deda Mraz, mada je nejasno zašto se TEK SADA a ne ranije, bilo kada, Vučić setio da Srbi na Kosovu žive loše, da nemaju ovo ili ono, da nemaju šta da jedu, voze ili muzu?! Zašto Vučić nije bio brižni srpski deda Mraz pre ubistva Olivera Ivanovića?! Zašto nije bio human o državnom, odnosno o našem trošku prošlog leta, na primer? Mogao je da pokaže preveliku brigu o Srbima na Kosovu bilo kada a ne tek sada, pred beogradske izbore?

A ti izbori u Beogradu nisu obični lokalni izbori!

KAD KAŽE KOSOVO, A MISLI NA IZBORE U BEOGRADU

Beogradski izbori mogu da reše i sudbinu Srbije ukoliko na njima Vučić i njegova partija ubedljivo izgube, a opozicija se dogovori oko podele kolača i preuzme na sebe obavezu upravljanja prestonicom.

Opšte mišljenje je da je takav scenario teško izvodljiv jer je režim spreman na sve samo da ne izgubi Beograd, zbog već navedenih konotacija.

Pored svega navedenog, već viđena spremnost dela opozicije da, nakon izbora,  sarađuje sa Vučićem zarad mrvica vlasti sa njegovog bogatog stola, onespokojava sve one koji iskreno priželjkuju poraz Srpske napredne stranke i njenih brojnih trabanata sa zajedničke izborne liste na beogradskim izborima.

Uglavnom, činjenica je da je Vučić već duboko u kosovskoj kampanji za izbore u Beogradu (!) i da je već debelo u prednosti nad opozicijom koja uglavnom tvituje i đuska po koncertima i to možda, bolje nego išta drugo, oslikava aktuelno stanje na političkoj sceni Srbije, odnos snaga i ozbiljnost političkih aktera na njoj.

IZVOR: Kolumnista

Ostavite komentar

%d bloggers like this: