KAKO SU ĐILAS I ŠAPIĆ OJADILI ŽUTE: Osvanuo poverljivi izveštaj Demokratske stranke!

Dok je DS bio u blokadi, Dragan Đilas na njoj zaradio više od 200.000 evra, a Aleksandar Šapić čak 77.500 evra * Od 100 miliona trenutnog duga DS, dve trećine otpada na dugovanja koja ta partija ima prema Đilasu i Šapiću * Đilas i Gangula su grobari DS-a, kažu demokrate

Bivši lider Demokratske stranke Dragan Đilas i njegov najbliži saradnik Aleksandar Šapić finansijski su očerupali ovu partiju!

Kako se navodi u poverljivom ‘Izveštaju radnog tela za utvrđivanje finansijskog stanja i kontrolu načina trošenja finansijskih sredstava DS’, koji je napisan u novembru 2017, Đilas je od DS zaradio najmanje 215.000 evra, a Šapić 77.500 evra! Njih dvojica su uzimali pare čak i od trudnica i porodilja zaposlenih u DS.

Lažni spasioci

Kako je utvrđeno u internoj istrazi, Demokratska stranka je tokom kampanje za izbore 2012. upala u finansijske poteškoće zbog kojih je podignut kredit kod Razvojne banke Vojvodine (RVB) od 360 miliona dinara po zelenaškim kamatama (više od 18 odsto godišnje). Izbore su izgubili, a dug prema banci nije mogao biti vraćen, pa je 4. marta 2013. stranački račun blokiran.

Za tajkune ima, za majke nema 
Dok su Đilas i Šapić uzimali pare od DS, porodilje i trudnice zaposlene u stranci nisu dobile ni dinar bolovanja koje im je uplaćivala država

Kada je nedugo potom Đilas došao na čelo DS, on se javno hvalio kako će spasti stranku. Svi viđeniji funkcioneri DS, među kojima i Šapić, tada su stavili svoje nekretnine pod hipoteku kao garanciju RBV-u da će dug biti vraćen. Đilas zalaže stan, a Šapić lokal na Novom Beogradu. Đilas, međutim, ubrzo nekretninu zamenjuje novčanim depozitom od 200.000 evra. Banka deo duga naplaćuje upravo iz depozita, što aktivira „Aneks I ugovora o obezbeđenju tuđeg duga“.

Na taj način Đilas od stranke dobija nadoknadu štete u vidu kamate od pet odsto na položeni depozit! Tako DS od tog trenutka ne duguje samo banci, već i Đilasu kao garantu!
„Za položene depozite u iznosu od 93,6 miliona dinara Đilas i Milešević (tadašnji poverenik DS za Kikindu, prim. aut.) od DS su naplatili 140 miliona dinara, odnosno oko 50 odsto više od sume koju su kao depozit položili“, navodi se u izveštaju

ČINJENICE

* Čak 100.000 evra zaradio je Đilasov „Multikom“ otkupljujući dug stranke od RBV
* Đilas stranci zaračunao veći dug nego banka – razlika čak 11 miliona
* Stranci uzima kamatu 1,4 posto mesečno, i to na veći iznos duga
* Demokrate ‘Multikomu’ i danas duguju 55 miliona dinara
* DS do sada isplatio Đilasu 10 miliona na kamate i 2,5 miliona za druge troškove

Nešto kasnije, Đilasova firma „Multikom“ od RBV otkupljuje dugove stranke. On je od banke otkupio glavnicu duga od 38,3 miliona dinara plus 1,9 miliona za pomoćne troškove, dok je stranci fakturisao dug sa kamatom od 49,4 miliona, uz 1,9 miliona dinara troškova! Tako je samo na ovoj transakciji „Multikom“ zaradio 11 miliona dinara (100.000 evra), a svojoj rođenoj stranci Đilas na veći iznos duga naplaćuje i kamatu od 1,4 odsto!

Ovim poslom ne samo da DS-u nije olakšan teret duga prema banci, već naprotiv, on je još više uvećan pošto je ‘Multikom’ kamatu od 1,4 odsto zaračunavao na veći iznos, dok je RBV tu kamatu zaračunavala na iznos glavnice od 39 miliona dinara. Po osnovu ovog štetnog ugovora, ‘Multikom grupa’ se kroz prinudnu naplatu i danas naplaćuje od DS. Od trenutnog duga DS od 100 miliona dinara dve trećine duga otpada na dugovanja koja ta partija ima prema Đilasu i Šapiću, koji stranačke račune drže u konstantnoj blokadi„.
Epilog ovakvog „spasavanja“ stranke jeste i da se dug stranke uvećava, a ne smanjuje.
„DS danas ‘Multikom grupi’ duguje čak 55 miliona dinara i pored toga što je u međuvremenu toj firmi već isplaćeno 10 miliona dinara kamate i 2,5 miliona na ime parničnih i izvršnih troškova“, navodi se u internom izveštaju demokrata.
Priliku da zaradi na nevolji svoje stranke nije propustio ni Aleksandar Šapić, koji je založio svoj lokal za DS, ali…

Svedočanstvo pljačke

„U januaru 2014. Šapić je sa strankom potpisao novi Ugovor o obezbeđenju tuđeg duga kojim je predviđeno da se Šapiću nadoknadi ‘šteta’ od 77.500 evra, što je iznos koji je predstavljao procenjenu tržišnu vrednost njegovog lokala. Po osnovu pomenutog ugovora, Šapić je do sada od DS naplatio 3,97 miliona dinara, dok se ostatak duga nalazi u postupku prinudne naplate. Šapić je, inače, tokom čitavog perioda važenja hipoteke izdavao lokal i prihodovao zakupninu, zbog čega nije jasno kakvu je štetu on zaista pretrpeo, a koju mu sada njegova bivša stranka isplaćuje“, stoji u izveštaju DS-a.

Ne postoji dovoljno jaka laž kojom će Đilas i Šapić uspeti da nateraju Beograđane da zaborave mračno doba njihovog žutog kartela. Građani će se opredeliti za budućnost koja pripada deci, a ne tajkunima.

Đilas i Šapić nisu juče želeli da komentarišu ova otkrića, a Đilas je za portal „Nova ekonomija“ naveo da je po sredi „jedna od najprljavijih kampanja“!?!
S druge strane, ovaj izveštaj DS predstavlja autentično svedočanstvo o tome kako su bivši rukovodioci upravljali Srbijom, Beogradom i partijom koju su doveli do bankrota.

 Izveštaj DS otkriva pravo lice i kriminalne tragove ljudi koji se danas ponovo kandiduju za javne funkcije, nudeći građanima lažna obećanja iza kojih se kriju veoma opasne namere. Mislim na Đilasa, Šapića i Pajtića, koje su njihovi bivši stranački drugovi optužili za ozbiljne mahinacije i profitiranje na tuđoj nesreći i zloupotrebama.

Uzimali pare čak i od trudnica!

Dok se Đilas danas na sva usta hvali kako će kao gradonačelnik Beograda štititi porodilje i trudnice, istina je da je čak i od njih uzimao pare kroz prinudnu naplatu duga od stranke!
Naime, Đilas je od stranke uzimao i novac koji je država uplaćivala DS-u na ime naknada za trudnice i porodilje zaposlene u stranci! Dok je Đilas ubirao milione, trudnice i porodilje nisu dobijale ni dinar!

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar