Branković: Da godina počne sa svetskim zlatom Ivane Španović!

Slobodan Branković za Telegraf: Voleo bih da godina počne sa svetskim zlatom Ivane Španović!

Završnim mitingom u organizaciji Atletskog saveza Srbije i Atletskog kluba Crvena Zvezda spustila se zavesa na ovu takmičarsku godinu.

Kraj 2017. je okupio više od 800 atletičara počev od mlađih kategorija i pionira pa do seniora u novu Dvoranu na Banjici. Skok u dalj, skok u vis, skok sa motkom, trke sa preponama…svi sanjaju što bolji rezultat.

Baš zato, razgovarali smo sa direktorom AS Srbije Slobodanom Brankovićem čija podrška je i te kako doprinela da ovaj miting bude organizovan na ovako visokom nivou.

– Ovo je jedan od događaja u nizu koji je organizovan u atletskoj dvorani za najmlađe članove, klubove, pionire iz škole atletike. Pre dve nedelje je to isto uradio i atletski klub Partizan uz našu veliki pomoć i podršku ljudi koji rade uz dvoranu i evo danas pred samu novu godinu to organizuje i Crvena zvezda, vidim vrlo uspešno.

– Po najavama ovo će biti sigurno jedan od najbrojnih atletskih događaja u ovoj dvorani. Koliko sam ja upoznat,  bilo je oko 850 učesnika a startna lista još nije bila prijavljena. Očekujemo pune tribine i mnogo, mnogo zadovoljne dece. 

Dvorana promenila situaciju

I zaista, za razliku od prošlih godina kada su se najmlađi takmičili samo na 60 metara, 60 metara sa preponama i u troskoku, zahvaljujući novoj dvorani situacija je potpuno drugačija. Stotine takmičara iz nekoliko zemalja, skaču, trkaju se, preskaču, obaraju lične rekorde, kao da je reč o evropskom i svetskom takmičenju. Uloženi trud i rad se isplatio, kako ističe direktor saveza.

– Benefiti ove atletske dvorane će se tek videti. Ovo je faktički druga godina, kako koristimo sve blagodeti dvorane za koju tvrdim da je najozbiljniji sportski objekat koji je urađen u ovoj državi otkada je Tito umro 1980. godine. Naravno, toga nisu svesni ovi drugi sportovi, naročito ekipni. Nisu svesni da će deca koja ovde prođu atletsku školu biti mnogo kvalitetnija za sve druge sportove.

– Nije važno da svi oni ostanu u atletici ali je vrlo bitno da prođu tu školu jer će tako naučiti one osnovne, elementarne stvari koje ja zovem „Azbuka sporta“. Kao što je azbuka za slova, matematika za brojeve, tako je i atletika azbuka sporta i osnova fizičke kulture. Zato i jeste kraljica sportova, kako kod nas tako i na svetskom nivou. 

Očekuje da mladi obore njegove rekorde

Inače, Slobodan Branković i sam bivši atletičar, učesnik dve olimpijade i vlasnik rekorda na 400 metara na otvorenom i zatvorenom priželjkuje da mlađi naraštaji, baš kao i on, osvoje mnogo medalja i prevaziđu njegove rekorde.

– Ja bih iskreno voleo da se od ovih telentovanih pionira nađe neko ko će srušiti moje rekorde koje držim još uvek i napolju i u dvorani. Stvarno verujem u to i pomoćiću na sve načine da se to i ostvari i da se ovde nađe neka nova Ivana Španović.

– Videćete da je najbrojnija disciplina skok u dalj – devojčice. Sve one žele da budu nova Ivana Španović. To i jeste poenta priče, da atletika ima jednu mega zvezdu koja nije samo naša već i regionalna i svetska.

Atletičari u fokusu naredne godine

U novoj godini sve pažnja biće usmerena na naše atletičare, kao i do sada. Naravno, od Ivane Španović se kao i uvek, očekuje mnogo, uz nadu da neće ponovo zbog markera ostati bez medalje.

– Ako se vratimo u London, tu se dogodilo što se dogodilo. Na žalost, pravila su takva. Najgore je to osetila na svojim leđima Ivana i njen trener Goran Obradović. Iz toga je ona, vidim, izašla još jača i ima još veći motiv da trenira. Po informacijama koje imam od nje i njenog trenera, Ivana trenira nikada bolje i nikada bolje nije izgledala.

– Kada je to tako, ono što možemo da očekujemo u Birmingemu na prvenstvu sveta, u prvoj nedelji marta jeste borba za najviši plasman. Red je da ona napokon osvoji zlato na svetskom nivou. Voleo bih da tako počne sledeća godina – zaključio je Branković.

Izvor i foto Telegraf

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar