REPORTER

Nezavisni dnevni magazin

Branko Ružić: Sinod SPC da kazni Amfilohija!

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić, ocenio je da je „krajnje vreme da Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) izrekne sankcije mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju zbog izjave u kojoj je izrazio bojazan da politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića vodi „izdaji Kosova i Srbije“

Ružić je rekao da je mitropolit tom izjavom pokazao neodgovoran odnos prema „državnom interesu“.
Dovoljno je ono što je patrijarh Irinej juče rekao o ulozi predsednika Srbije Aleksandra Vučića u borbi za naše nacionalne interese. Ako postoje sankcije na Sinodu SPC, mislim da je došlo krajnje vreme da Amfilohije bude sankcionisan, rekao je Ružić.
Mitropolit crnogorski-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije pre ekoliko dana izrazio je bojazan da politika Vučića vodi „izdaji Srbije i Kosova“.
S Vučićem nisam imao nikakav sukob. On je prvi predsednik Srbije koji je bio na Saboru. Sada se bojim da njegova politika vodi izdaji Srbije i Kosova i da se zato promenio, kazao je Amfilohije u intervjuu hercegnovskoj televiziji TV Novi.
Mitropolit SPC je saopštio da je „Apel za odbranu Kosova i Metohije“, a čiji je on jedan od potpisnika, napisan „zbog nepoverenja i kombinacija koje se prave“.
Sadržaj apela je podsetnik za one koje je sada dopala prilika da vladaju Srbijom da se ne odreknu sebe. Već od 1998. i 1999, vremena bombardovanja, zna se kakav je stav tih koji su naši glavni prijatelji, američkog NATO pakta i Amerike, i prema Crnoj Gori i prema Srbiji… Uspeli su od vlasti u Crnoj Gori da dobiju da se ona odrekne izvorne Crne Gore. To sada traže i od Srbije i Vučića. I kako je, nažalost, krenuo Vučić sa svojim kombinacijama, to nepoverenje koje vlada uslovilo je apel„, objasnio je Amfilohije.
Na pitanje kako gleda na Vučićev potez da se o Kosovu konsultuje sa intelektualcima, Amfilohije je odgovorio da smatra da predsednik Srbije želi da smanji svoju odgovornost.

Ostavite komentar

%d bloggers like this: