Београд: СНС спремна да изађе на црту!

Београд — СНС сматра да су избори најбоље решење у Београду како би се проверио легитимитет актуелне власти и спремна је да „изађе на линију“, каже Александар Јовичић.
 Шеф одборничке групе СНС у београдском парламенту је у изјави Тањугу рекао да СНС није водила разговоре о промени власти у Београду, али да то јесте тема ур странци, која ће бити и на дневном реду предстојеће седнице Главног одбора, која ће бити одржана до краја марта.
„Став Српске напредне странке је потпуно јасан, а то је да ми јесмо за промену власти у Београду. Ми јесмо за легитимну промену власти и сматрамо да су у овом тренутку избори најбоље решење у Београду да проверимо легитимитет који представљају да имају ДС и СПС“, навео је Јовичић и додао да је ДС „инертна око било каквих промена у граду“. 

СНС је, како је истакао, „спемна да изађе на линију да се трка“ и види ко ће бити бољи и зато не жели да „прави велике помпе“ поводом те теме. „Желимо да изађемо и да се одмеримо, да видимо ко је бољи, ко има боље кадрове и решења за Београд и ко може заиста да донесе промене у главном граду“, подвукао је Јовичић, наводећи да питање промене власти у Београду није само питање за СНС него и за остале странке које су тренутно у коалицији са ДС. 

Питање за странке из актуелне власти је, навео је Јовичић, да ли су сагласне с политиком коју води градоначелник Београда Драган Ђилас и да ли сматрају да су одрађене све ствари за које су се залагали и које су обећавали у изборној кампањи. 

Једна од ствари које СНС замера актуелној власти јесте, према речима Јовичића, нерационално трошење средстава Београђана, али и функционисање јавних предузећа која су, како тврди, у великим дуговима и њихови минуси су у односу на 2008. годину знатно увећани. 

Београд данас, како тврди Јовичић, дугује око 900 милиона евра, а од тога 450 милиона евра дугују јавна предузећа. „Питање је: зашто је то тако? Зашто су јавна предузећа која су од виталног значаја за грађане Београда дошла на руб егзистенцијалних проблема да не могу да исплаћују плате и да се оне исплаћују из кредита? Сматрамо да је то погрешна политика и имамо решења којима би могли да покренемо Београд да буде озбиљна европска метропола“, рекао је Јовичић. 

СНС, како је рекао, предлаже измене Статута главног града којима би се обезбедила децентрализација и општинама вратиле све ингеренције које су имале до 2008. године. 

На тај начин општине би се, сматрају у СНС, развијале потпуно самостално, имале би аутономију, могле да привлаче инвестиције и не би све било централизовано у Градској управи. Међутим, како је рекао, о инертности ДС говори и чињеница да се на измену Статута чека већ неколико месеци, иако је иницијативу за измену тог акта потписало више од 100.000 грађана. 

Напредњаци ће у наредном периоду, рекао је Јовичић, предложити увођење електронске управе у Београду како би биле транспарентне све јавне набавке које су у процесу – ко се пријавио на тендере, по којој цени, по којим критеријумима… 

Он је напоменуо и да СНС није одустала од формирања канцеларије за брзе одговоре и да жели да створи такав амбијент у граду да инвеститори могу и желе да дођу пошто је Београд најатрактивнија локација у овом делу Европе. „Спремни смо да са заиста одговорним и образованим људима уђемо у процес промена у Београду“, закључио је Јовичи

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar