REPORTER

Nezavisni dnevni magazin

Zelena stranka platila kazne za aktiviste pokreta Odbranimo reke Stare planine

Članovi Zelene stranke prikupili su novac za plaćanje prekršajne kazne kojom su kažnjeni Beograđanin Aleksandar Jovanović Ćuta i Nensila Radojković iz Pirota, kako bi se izbeglo njihovo odvođenje u zatvor.

Novčani iznos na račun suda uplatio je predsednik stranke, narodni poslanik Goran Čabradi. Zelena stranka je uz saopštenje poslala i uplatnice na kojima se vidi da je plaćeno po 20.000 dinara.
Jovanović i Radojković kažnjeni su prekršajnom kaznom zbog propuštanja prijavljivanja skupa, navodi se u saopštenju stranke.

“Ceneći angažman Jovanovića i Nensile Radojković na čišćenju planina i reka Srbije, mi smo u Zelenoj stranci odlučili da sakupimo novac i platimo novčanu kaznu na koju su osuđeni zbog organizovanja ručka u prirodi, bez prethodne prijave skupa. Kao lider stranke koja se bori za očuvanje i zaštitu prirode, i zaštitu prava i dostojanstva građana, smatram nedopustivim da se ljudi kažnjavaju zbog sitne administrativne greške. Jovanović i Radojković imaju punu podršku Zelene stranke”, rekao je Čabradi.

Šta se dogodilo?

Aleksandar Jovanović-Ćuta i Nensila Radojković, pripadnici grupe “Odbranimo reke Stare planine” organizovali su u selu Rakita u Opštini Babušnica, gde je u toku izgradnja mini-hidroelektrane, uprkos protivljenju meštana, skupljanje otpada, a potom su kuvali pasulj.

Prekršajni sud u Pirotu je 18. aprila doneo presudu protiv Nensile Radojković iz Pirota i Aleksandra Jovanovića Ćute iz Beograda, zbog okupljanja bez prijave nadležnom organu, ali i zbog toga da su se oglušili o naređenja policije da se sklone sa javne saobraćajnice, da dozvole prolaz motornih vozila, kao i mešalice sa betonom.
Inače, beton koji je bio u mešalici, bio je spreman za betoniranje, ali je propao zbog blokiranja saobraćaja i na kraju je bačen, a investitoru je pričinjena materijalna šteta, tvrdi Nacionalno udruženje malih hidroelektrana.

“Navodne izjave pripadnika grupe ‘Odbranimo reke Stare planine’ da će napraviti ispraćaj i otići u zatvor su samo njihova reklama kojom skreću pažnju u suprotnom pravcu i izvrću činjenice, a prava istina je da su se oni veoma nasilno ponašali na samom gradilištu, blokirajući saobraćajnicu i oglušujući se o naređenja policije. Dakle, to je jedina i prava istina o čemu postoje video zapisi na stranici ‘Odbranimo reke Stare planine’, što se može i proveriti”, izjavio je investitor mini-hidroelektrane u Rakiti Goran Belić.

U tom selu dogodio se niz incidenata, jer se meštani oštro protive izgradnji MHE. Dogodila se i eksplozija, ali još nije završena istraga.
Aleksandar Jovanović Ćuta i Nensila Radojković poznati su ekološki aktivisti, prevashodno angažovani na protestima zbog izgradnji mini-hidroelektrana širom Srbije.
Jovanović je predvodnik borbe protiv izgradnje MHE, govorio je na protestu u Pirotu, Beogradu, često je prisutan u Rakiti… svim mestima gde se grade ovakva postrojenja, koja, prema ocenama stručne javnosti, bitno narušavaju ekološki sistem.

Zelena stranka, koja ima dva poslanika, nedavno je u Skupštini Srbije, pokrenula inicijativu da se pijaća voda stavi u Ustav i na taj način zaštiti, kao i da momentalno budu obustavljeni svi radovi na izgradnji MHE, kao i da se ispita kompletna dokumentacija i način izgradnje dosadašnjih.
Ta inicijativa nije naišla na odjek među drugim poslanicima u Skupštini Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *