REPORTER

www.reporter.in.rs

Vojvođanska partija: Najoštrije osuđujemo pokušaj ubistva dva mladića u Novom Sadu, pripadnika Albanske nacionalne zajednice u Vojvodini

Vojvođanska partija najoštrije osuđuje očigledan pokušaj ubistva dva mladića u Novom Sadu, pripadnika nacionalne zajednice Albanaca u Vojvodini. Prema dostupnim i zvanično objavljenim informacijama PU Novi Sad i od strane medija, mladići su napadnuti u noći između subote i nedelje dok su mirno stajali pored taxi stajališta u Futoškoj ulici, od strane četvorice „nepoznatih počinilaca“.

Mladići G.B. i Č.M, obojica 1999. godište, napadnuti su od strane grupe mladića koji su u jednom trenutku prošli pored njih, i to samo zato što su međusobno komunicirali na albanskom jeziku.

Očigledna je namera napadača bila da izvrše napad fizičkim nasiljem nad dvojicom nedužnih mladića, a težina povreda od kojih se jedan mladić sa smrskanom lobanjom bori za sopstveni život jasno ukazuju na težinu izvršenog dela koje se ne može nikako drugačije okarakterisati nego krivično delo ubistva u pokušaju.

Zgroženi smo užasavajućom bezbednosnom situacijom u Novom Sadu i Vojvodini, opšte stanje bezbednosti građana i imovine se ne može meriti isključivo brojem počinjenih krivičnih dela koja su dostupna javnosti, to je rezultat. Bezbednost se meri opštim osećajem sigurnosti svakog pojedinca, slobodom kretanja, pravom na slobodu mišljenja i izražavanja pogotovo za pripadnike manjinskih nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini, vladavinom pravde, prava i jednakosti za sve građane bez obzira na nacionalnu, versku ili bilo koju drugu pripadnost i uverenja.

Očekujemo najoštriju osudu društveno političke zajednice Vojvodine, a od državnih organa republike Srbije (u situaciji kada je Vojvodini oduzeto svako pravo da donosi, sprovodi i kontroliše zakone na svojoj teritoriji) da počinioce ovog gnusnog krivičnog dela identifikuje i procesuira u skladu sa zakonom.

Mržnja, netolerancija i nasilje nikada nisu bili matrica ponašanja i življenja u Vojvodini.

Hits: 0

Podeli ovo:
Translate »