UZ ENERGETSKE PASOŠE, VIŠE POSLA U GRAĐEVINARSTVU

Sedam godina od uvođenja, u Srbiji je izdato 3125 energetskih pasoša za nove i stare zgrade u rekonstrukciji ili sanaciji. Ova činjenica potvrđuje procenu da je Srbija u proteklih nekoliko godina u procesu unapređenja energetske efikasnosti u sektoru zgradarstva, značajno napredovala i da je čak postala lider u toj oblasti Zapadnog Balkana,“ ocenila je Svjetlana Đokić, viši projektni menadžer Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, na dan zatvaranja 45. Međunarodnog sajma građevinarstva.

Energetski pasoš, koji je deo normativa EU u građevinarstvu, uveden je u Srbiji 2012. godine kao rezultat zajedničkih aktivnosti Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije i projekta Srpsko-nemačke razvojne saradnje “Energetska efikasnost u javnim zgradama”, koji sprovodi GIZ. Energetski pasoš obavezan je za sve novoizgrađene zgrade i one koje se rekonstruišu u značajnijem obimu.

U Centralnom registru energetskih pasoša (CREP), uspostavljenom u prvoj fazi saradnje, trenutno su zavedena 892 energetska pasoša. Unos energetskih pasoša u Centralni registar od maja ove godine biće obaveza za 1776 srpskih inženjera koji imaju licencu Odgovornog inženjera za energetsku efikasnost zgrada.

Imajući u vidu snažnu vezu između ulaganja u energetsku efikasnost i razvoja građevinske industrije, energetska efikasnost u zgradarstvu bila je i jedna od centralnih tema 45.Međunarodnog sajma građevinarstva, koji se održava na Beogradskom sajmu, počevši od 17. aprila do danas.

Stvaranje regulatornog okvira za investicije, a pre svega u unapređenju energetske efikasnosti postojećih i novih objekata, podstiče razvoj građevinske industrije. Prema gruboj proceni u Srbiji više od 80% svih zgrada zahteva energetsku sanaciju. Projekat GIZ-a, zajedno sa drugim međunarodnim projektima pruža podršku Ministarstvu građevinarstva na unapređenju postojećih pravilnika, što će svakako dodatno poboljšati regulatorni okvir. Obnova zgrada prema principima energetske efikasnosti, istovremeno, donosi uštede, i državi i građanima, utiče na poboljšanje komfora, doprinosi smanjenju emisije CO2 i, u krajnjoj liniji, zaštiti životne sredine, objasnila je Đokić, i dodala: “U tom smislu, zajedničko delovanje svih bitnih aktera je od izuzetnog značaja. Zato resorna ministarstva –Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Stalna konferencija gradova i opština, akademska zajednica i GIZ veoma blisko sarađuju na unapređenju ove oblasti. Ponosni smo na rezultate koji su za relativno kratko vreme ostvareni u ovoj oblasti. Kažem relativno, jer je Nemačkoj bilo potrebno 50 godina intenzivnog rada da bi bila na stepenu razvoja na kojem je danas.”

Još jedan od dokaza da svest o važnosti energetske efikasnosti u Srbiji uopšte raste je interesovanje koje su na 45. Međunarodnom sajmu građevinarstva pokazali posetioci, kojima su na štandu Ministarstva bile predstavljene studije i publikacije nastale tokom deset godina srpsko-nemačke razvojne saradnje u ovoj oblasti kroz projekte koje realizuje GIZ. Između ostalog, reč je o publikacijama kao što su Nacionalna tipologija stambenih zgrada, Tipologija škola i vrtića, studija makro-ekonomskih efekata investicija u energetsku efikasnost, i slično.

Energetski pasoš sadrži podatke o energetskom razredu zgrade prema njenim energetskim svojstvima određenim na osnovu izračunate potrebne finalne godišnje toplotne energije za grejanje za referentne klimatske podatke i omogućava poređenje zgrada s obzirom na njihova energetska svojstava, a moraju ga imati nove i postojeće zgrade koje se rekonstruišu, adaptiraju, saniraju ili energetski saniraju.

Zgrade se svrstavaju u osam energetskih razreda prema energetskoj skali od „A+“ do „G“, s tim da „A+“ označava energetski najpovoljniji, a „G“ energetski najnepovoljniji razred. „Očekivanja su da će u skorijoj budućnosti u Srbiji, baš kao i u razvijenim zapadnoevropskim zemljama, energetski pasoš biti važan faktor u prodaji ili izdavanju nekretnina,“ zaključila je Đokić.

Hits: 0

Podeli ovo: