Tužilaštvo ispituje Sergeja Trifunovića zbog malverzacija sa humanitarnim fondom

Sergej Trifunović, osnivač i prvi čovek fondacije “Produži život”, moraće u tužilaštvo da objasni zašto je novac koji su građani i kompanije donirali za lečenje bolesne dece uplaćivao privatnom slovenačkom investicionom fondu “Ilirika”.

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost je Tužilaštvu za organizovani kriminal podneo krivičnu prijavu protiv poznatog glumca Sergeja Trifunovića, predsednika UO fondacije Produži život i Ratomira Antonijevića, upravitelja fondacije, zbog osnovne sumnje da su počinili krivično delo teške prevare u vezi sa krivičnim delom zloupotreba položaja.

Fondacija „Podrži život“ iz Beograda u julu mesecu 2017. godine uplatila je deo novca prikupljenog od sms poruka, investicionim preduzećima iz Slovenije i Srbije. Građani su slali poruke na broj: 5757  i taj novac uplaćivali na ime pomoći bolesnoj deci, u iznosu od oko 15,5 miliona dinara, a prema navodima, deo tog novca zloupotrebljen je.

Te finansijske transakcije bile su vezane za cilj pomoći bolesnoj deci, ali građani prethodno nisu imali informaciju o tome da će njihov novac biti iskorišćen za drugačije namene od onih koje se proklamuju preko oficijelnog sajta fondacije, a to je isključiva dodela humanitarne pomoći.

Takođe, postoji sumnja da su preduzeća, odnosno investiocioni fondovi, sa kojima je sarađivala Fondacija „Podrži život“, nakon korišćenja ovog novca za lečenje bolesne dece Fondaciji „Podrži život“ naplatila i svoje usluge u iznosu od 5,5 miliona dinara, a da uplatioci o tome nisu bili informisani niti su dali saglasnost.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar