REPORTER

www.reporter.in.rs

Srbija poslala u BiH organizatore napada u Sobranju da pomognu Dodiku na izborima

Najmanje deset operativaca BIA-e i drugih sigurnosnih službi iz Srbije nalazi se u BiH gdje pokušavaju uticati na izborne rezultate * Neki izvori kažu da je Dodik već obezbjedio pobjedu na izborima jer će 110.000 lažnih glasova njemu i njegovoj partiji stići iz inostranstva, najviše iz Srbije

Najmanje deset operativaca BIA-e i drugih sigurnosnih službi iz Srbije nalazi se u BiH gdje pokušavaju uticati na izborne rezultate, saznajemo iz više domaćih i međunarodnih izvora. Trojica njih imaju diplomatski status u BiH.

Prema zvaničnom spisku srpske ambasade u BiH, diplomatske poslove u toj zemlji obavlja Goran Živaljević, bivši zamjenik direktora BIA-e. Živaljević je nekoliko godina iste poslove obavljao u Makedoniji. Prema dokumentima makedonskih službi objavljenim u medijima, Živaljević je bio jedan od organizatora prošlogodišnjih napada u Sobranju!

Uprava za bezbednost i kontraobaveštajnu aktivnost Makedonije  (UMK) u svojim je dokumentima navela da je prisluškivala Živaljevića , te da su zaključili da je njegov cilj je bio „da se promoviše ruska politika i Gruevski, ali i bori protiv ulaska Makedonije u NATO“.

Makedonski mediji su objavili da je Goran Živaljević bio je u Sobranju Makedonije u vrijeme upada demonstranata 27. aprila prošle godine. Tada su maskirane osobe napale prozapadnog  lidera Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Gorana Zaeva koji je kasnije izabran za makedonskog premijera. Živaljević je nakon toga potvrdio da je bio u Sobranju službeno kako bi se uvjerio da li su neki od srpskih huligana upali u makedonski partlament.

Ubrzo nakon napada u Sobranju, Živaljević je vraćen u Beograd, a potom preraspoređen u BiH.  Posljednjih dana nalazio se u Srbiji, ali je na teritoriju BiH ušao 30. septembra ove godine. Formalno obavlja poslove „prvog savjetnika u Ambasadi Srbije u BiH“. Kako je ranije objavljeno, Vlada Srbije je u maju ove godine za ambasadora  te zemlje u BiH imenovala Aleksandra Đorđevića, koji je do sredine prošle godine obavljao funkciju direktora Bezbjednosno-informativne agencije Srbije (BIA).

Đorđević je bio direktor BIA-e kada je njegov službenik Goran Živaljević učestvovao u akciji u makedonskom parlamentu. Dakle, bivši direktor BIA-e je ambasador Srbije u BiH, dok je njegov saradnik i bivši zamjenik direktora BIA-e – prvi savjetnik ambasadora.

Osim Đorđevića i Živaljevića, u srpskoj ambasadi odnedavno je angažovan i Goran Dragović, koji je formalno savjetnik ambasadora, a obavlja poslove policijskog oficira za vezu. Dragović ima čin pukovnika u policiji Srbije, a do prije tri mjeseca bio je komandant Žandarmerije Srbije. S pozicije komandanta Žandarmerije smijenjen je 31. jula ove godine, nakon čega je imenovan za diplomatu u BiH. Na teritoriju BiH je ušao 19. septembra ove godine.

Goran Dragović učestvovao je u ratnim aktivnostima na Kosovu. Paralelno s poslovima u specijalnim jedinicama, radio je na obezbjeđenju diskoteke Hotela Grand u Prištini, gdje je imao kontakte i sa Željkom Ražnatovićem Arkanom. Nakon dolaska Aleksandra Vučića na vlast, Dragović je, prema obavještajnim inforamcijama, imao direktne veze sa Andrejem Vučićem, bratom srpskog predsjednika. Kao šef Žandarmerije bio je u posjeti Posebnoj diviziji za operativne namjene „Deržinski“, najelitnijoj jedinici Nacionalne garde Ruske Federacije.

Osim ove trojice visokopozicioniranih obavještajaca i policajaca koji su nedavno dobili diplomatski status u BiH, još najmanje sedam drugih operativaca je ušlo u BiH.

„Iznajmili su stanove u pet gradova, gdje djeluju protiv opozicije u Republici Srpskoj“, navedeno je u dokumentu koji je u posjedu Žurnala.

Operativci BIA-e tako se nalaze u Bijeljini, Doboju, Prijedoru, Banja Luci i Trebinju. Pod komandom trojice visokopozicioniranih obavještajaca trebali bi poduzeti sve aktivnosti kako bi Milorad Dodik ostao na vlasti.

Podsjećamo, ruski predsjednik Vladimir Putin u  proteklih sedam dana sastao se sa Miloradom Dodikom i sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Prije ovih sastanaka, Vučić je optužio zapadne zemlje da se miješaju u izborni proces u BiH. No, njegovi operativci za to vrijeme djeluju na teritoriji druge države.

DODIK ĆE POKRASTI IZBORE?

Neki izvori kažu da je Dodik već obezbjedio pobjedu na izborima jer će 15.000 lažnih glasova njemu i njegovoj partiji stići iz Srbije.

Naime, manipulacija glasovima u “kovertama” oproban je metod krađe na izborima na Balkanu pa neki izvori tvrde da je Dodik u paničnom strahu od gubitka vlasti pribegao i tom oprobanom “receptu” za sigurnu izbornu pobjedu.

Hits: 0

Podeli ovo:
Translate »