Putinov propagandni direktor – Doktor sa plagijatom

Direktor Putinove televizije Russia Today (RT) – Amerika, Mikhail Solodovnikov, plagirirao je značajan deo svoje doktorske disertacije koju je branio 2011. godine.
Ovo je zaključak koji je u Julu objavio Litvanski Univerzitet za jezike u Moskvi, a koji je objavio ruski dnevnik Vedomosti.
Prema univerzitetu, čak 38 od 150 strana disertacije sadržale su direktne citate i nedovoljno parafrazirane pojmove iz jednog udžbenika pod naslovom „Istorija novinarstva u inostranstvu“ kao i veliki broj članaka objavljenih u časopisu Vlast, prenosi Vedomosti.
Disertacijski savet Univerziteta preporučio je da g. Solodovnikovu bude odmah oduzeto zvanje koje je stekao na drugom ruskom univerzitetu, na Moskovskom Državnom Univerzitetu.
Univerzitet za Jezike u Moskvi pregledao je disertaciju g. Solodovnikova nakon što je problem prijavljen od strane Dissernet – ruska NVO specijalizovana za kontrolu magistarskih i doktorskih odbranjenih disertacija visokih ruskih zvaničnika.
Russia Today, glavni medij ruske državne propagande, često optužuju za širenje informacija koje su „materijalna prevara“ – formulacija koju koristi medijski supervizor u Velikoj Britaniji, Ofcom.
Nedavni primer ključne uloge RT-a u prenošenju dezinformacija u ime Kremlja je intervju sa dvojicom osumnjičenih za hemijski napad u Salisburiju.
Naslov disertacije g. Solodovnikov je „Cenzura kao mehanizam socijalne kontrole“.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar