Ne davimo Beograd tvrdi: Prete nam Marijan Rističević i Đuka Moler!

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd saopštila je da su tom pokretu i glavnom i odgovornom uredniku Bete Draganu Janjiću pretnje upućene sa istih stranica na društvenim mrežama koje su nastale sa ciljem da „šire govor mržnje prema onima koji kritički govore o aktuelnoj vlasti“ * Agencija BETA je inače, kao pronatovskog opredeljenja i bliska Demokratskoj stranci, šamarala budžete Srbije za vreme tadićizma i uzimala desetine miliona iz džepova poreskih obveznika

Dragan Janjić, glodur agencije BETA

Kako navodi Inicijativa, upućene pretnje pokazuju da se ne radi o izolovanim incidentima, već o široj kampanji iza koje stoje, kako su naveli, ekstremisti lako povezivi sa Srpskom naprednom strankom.

„U komentarima i pretnjama koje se šire direktno učestvuju i narodni poslanici Vladimir Đukanović i Marijan Rističević, gradski odbornik i član Glavnog odbora SNS Srba Filipović, kao i jurišnici poput Miše Vacića“, naveli su u saopštenju.

Dodaju da su te stranice na društvenim mrežama inicijalno nastale da bi se pretilo Inicijativi, kao i da su o tome pre dve nedelje obavestili policiju podnevši Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal prijave protiv 17 osoba.

„Sponzorisani postovi i komentari često pozivaju na ubijanje, rezanje grkljana, prebijanje, klanje, nabijanje na kolac, silovanje i brojne druge gadosti“, dodaje se u saopštenju.

Iz Inicijative su iskazali podršku i solidarnost sa novinarom Draganom Janjićem, a od policije i tužilaštva zahtevaju da reaguje na prijave koje upućuju i daju jasan odgovor ekstremističkim grupama koje ugrožavaju bezbednost, prete i pozivaju na nasilje i smrt.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je juče da pojedinci na društvenim mrežama otvoreno pozivaju na linč Dragana Janjića, koji je i potpredsednik NUNS-a.

Juče su i Pokret slobodnih gradjana, Narodna stranka, Levica Srbije, Pokret za preokret i kandidat za gradonačelnika Dragan Djilas tražili hitnu istragu u vezi s pretnjama Janjiću i poslaniku i uredniku Nove srpske političke misli Djordju Vukadinoviću, koji je u javnosti poznat i kao „lažni Vlah“ jer je u skupštinu ušao na listi lažne vlaške partije.

Be the first to comment

Ostavite komentar