Mladenovac: Divlja farma pilića smradom teroriše Mladenovčane!

Žitelji Mladenovca već godinama trpe torturu vlasnika divlje farme pilića koja potpuno nelegalno i neometano radi usred Mladenovca odnosno usred naseljenog dela grada * Farma pilića nalazi se u naselju Rajkovac okružena domaćinstvma u kojima žive porodični ljudi sa malom decom koja sve češće oboljevaju od bolesti respiratornih organa * Iako su brojne inspekcije ustanovile pregršt nepravilnosti i kršenje zakona, divlja farma pilića i dalje guši Mladenovčane nesnosnim smradom

Inspekcijskom kontrolom utvrđeno je da je na farmi zatečen izvesni Vukan Ivančević iz Mladenovca kako obavlja delatnost uzgoja pilića u komercijalne svrhe za klanice i fizička lica iako za to nema nijedan dokument niti dozvolu.

Zbog povrede propisa o trgovini (službeni glasnik RS broj 53-10 i 10-13 tržišni inspektor je doneo rešenje o ZABRANI OBAVLJANJA DELATNOSTI I TOVA PILIĆA dok se ne izvrši upis farme u registar kod nadležnog organa što znači da je radio potpuno nelegalno i bez kontrole veterinarske inspekcije koja utvrđuje ispravnost mesa i izdaje dozvole za upotrebu u prehrani ljudi! Realna je opasnost da je meso pilića zaraženo nekom opasnom zarazom ili možda čak ptičjim gripom!

Zbog povrede navedenog zakona tržišni inspektor se obavezao da u zakonskom roku protiv zatečenog Vukana Ivančevića podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka kod nadležnog suda.

Istražnim postupkom utvrđeno je da je farma u vlasništvu izvesne Radmile Pantić iz Mladenovca.

Grupa od preko 50 Mladenovčana, koji su direktno ugroženi radom divlje farme pilića, potpisnici su 7 peticija poslanih na adrese Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Veterinarskoj Inspekciji, Ekološkoj inspekciji, Komunalnoj inspekciji, Tržišnoj inspekciji, Ministarstvu trgovine – Odseku za zaštitu potrošača ali bez efekta .
Najveće zagađenje ipak ne dolazi od smrada izmeta nego od sagorevanja uginulih pilića koji se obavljaju unutar farme što je poseban problem i dodatno kršenje zakona o odlaganju uginulih životinja!
Mladenovčani se ipak nadaju da će neko odgovoran iz Beograda rešiti njihove probleme kada već to nije moguće na nivou njihove opštine.

Be the first to comment

Ostavite komentar