Kikinda: Natapali tlo otrovima koji izazivaju rak!

DVOJICA direktora španske kompanije “FCC EKO” za Srbiju uhapšeni su zbog sumnje da je njihova firma, na deponiji u Kikindi, već izvesno vreme zakopavala toksičan i kancerogeni otpad, kojim je direktno natapana zemlja! Reč je o neposrednoj kontaminaciji opasnom supstancom nastalom iz benzena, nafte i mazuta, što opasno ugrožava ljudsko zdravlje i prirodu

Istražni organi utvrdili su da je preko otrova nasipan kreč, pa sloj zemlje. Pronađena su i dva ogromna creva, kojim su se toksini direktno istakali u zemlju. Zbog ovakvih nalaza policija je po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Kikindi uhapsila Bojana Markovića (43), generalnog direktora “FCC EKO”, i Gorana Krstića (52), direktora operative ove firme.

Oni se sumnjiče da su počinili krivična dela zagađenje životne sredine, unošenje opasnih materija u Republiku Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija.

Marković i Krstić se terete da su, kao odgovorna lica u privrednom društvu “FCC EKO”, omogućili protivzakonito skladištenje i odlaganje opasnih materija na 27 lokacija u sklopu regionalne deponije na teritoriji Kikinde. Određeno im je zadržavanje do 48 sati i u tom roku će biti privedeni Osnovnom javnom tužilaštvu u Kikindi.

Ova španska kompanija ima svoj ogranak i u Lapovu, na čijoj deponiji se, takođe, skladišti otpad. Sedište im je, inače, u Beogradu. Istražni organi su odmah, po dobijanju prijave da je zakopana opasna materija, pozvali stručnjake iz Instituta za nuklearne nauke u Vinči, kako bi uzeli uzorke i utvrdili o čemu je reč.

Iskopavanje kontaminiranog zemljišta

– Nije reč o nuklearnom, već o hemijskom otpadu – potvrdila je dr Milica Marčeta Kaninski, direktorka Instituta za nuklearne nauke “Vinča”. – Naši stručnjaci su bili na terenu, uzeli su uzorke i analiza je u toku. U svakom slučaju, nije registrovana povišena radioaktivnost.

Već dva dana na sanitarnoj deponiji u Kikindi, kojom upravlja kompanija “FCC EKO”, ekipe tužilaštva i policije ispituju da li je i na kojim sve lokacijama na ovom objektu odlagan opasan otpad. Nemanja Erceg, pomoćnik sekretara Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine kaže da su uzeti uzorci zemljišta i otpadne vode iz šahtova koji vode otpadnu tečnost iz tela deponije.

Inače, firma “FCC EKO” je i prošle godine kršila propise i na regionalnu deponiju u Kikindi odlagala opasni otpad, ali se tada zvala “A.S.A. EKO”. To je utvrdila pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine.

– Zbog toga smo zabranili rad dva mobilna postrojenja u kojima je tretiran opasan otpad, pretežno naftna isplaka koja je tu transportovana sa objekata NIS-a. Jedno je bilo postrojenje “FCC EKO”, a drugo “Eko tank” – navodi Erceg.

Zasad nema informacija o kojoj količini otpada se radi, ali se u Pokrajinskom sekretarijatu prošle godine sumnjalo da je reč o 5.000 tona, jer je takav otpad u Kikindu odlagan tri godine zbog čega je kompanija ostvarila veliku novčanu dobit.

– “FCC EKO” ima dozvolu samo za skladištenje inertnog otpada, a to je azbest. On se skladišti u posebne džambo vreće i odvaja se na posebna mesta – kaže Nemanja Erceg.

Akcija istražnih organa na ovom slučaju još traje, a prema nezvaničnim saznanjima uključeni su i pripadnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA). Deponija danas nije bila blokirana i pristup drugim vozilima je bio moguć bez ikakvih problema, ali novinarskim ekipama nije bilo dozvoljeno da uđu. Interesantno je da kamioni “FCC EKO” i dalje dovoze otpad na deponiju.

SANITARNA, A NE REGIONALNA

DEPONIJU u Kikindi, na bazi javno-privatnog partnerstva su još 2007. godine izgradili opština i austrijska kompanija A.S.A. koja je pre dve godine promenila ime u “FCC EKO”. Deponija ima dozvole kao regionalna, ali do sada nije zaživela kao takva, jer nijedna okolna opština ne odlaže otpad na taj objekat, tako da radi kao sanitarna.

PRVA PRESUDA

PRED Sudom u Obrenovcu, prvi u put u Srbiji, neko je i odgovarao za zločin prema životnoj sredini. Prvostepenom presudom Zoran Marković iz Obrenovca osuđen je na četiri i po godine zatvora i novčanu kaznu od 600.000 dinara. Drugooptuženi je osuđen na godinu i po dana zatvora i 250.000 dinara. Obojica zbog nelegalnog skladištenja otpada u Vukićevici.

TRIVAN: USKORO OČEKUJEMO REZULTATE

OVO je prvi put da smo nelegalno odložen otpad pronašli na deponiji. Koliko znam ima svega, od tečnosti koja je rasuta po samoj deponiji do otpada koji je u čvrstom stanju, kazao je, za “Novosti”, ministar životne sredine Goran Trivan.

– Uviđaj će se obavljati i ovih dana, a očekujemo i da uskoro budu gotovi rezultati analiza, kako bismo tačno znali o čemu se radi – istakao je Trivan.

HRONOLOGIJA

– 28. 12. 2017. na području Obrenovca, u selu Vukićevica, pronađeno više od 25 tona opasnog otpada, zakopanog u zemlji, na imanju Zorana Markovića, vlasnika firme “Nitor trans”.

– 30. 12. 2017. Veliko Polje, kod Obrenovca, na prostoru preduzeća “Sević”, pronađeno 100 buradi sa kancerogenim otrovom. Opasne materije tu je dovezao Zoran Marković.

– januar 2018. u Novom Sadu otkriveno više od 1.000 tona opasnog i toksičnog otpada.

– 2. februar 2018. na imanju Zorana Markovića pronađena i treća ekološka bomba. Naime, iskopano je još 20 tona opasnog otpada.

– 12. mart 2018. u Pančevu i Bavaništu otkriveno više od 100 tona kancerogenih materija, u vlasništvu firme “Eko 21”.

– april 2018. uklonjeno 93 tone opasnog tečnog otpada, otkrivenog u jami kod Apatina.

– maj 2018. u selu Vukićevica kod Obrenovca pronađeno više od 25 tona opasnih materija, zakopanih u zemlju.

FCC EKO: NEMA OPASNOSTI OD AKCIDENTA
Privredno društvo FCC EKO saopštava večeras da se u Kikindi “na lokaciji regionalnog centra za upravljanje otpadom ne vrši prerada opasnog otpada” i naglašava da “ne postoji opasnost od ekološkog akcidenta”.
Kako FCC EKO objašnjava u saopštenju, “lokacija se isključivo koristi za odlaganje otpada koji su definisani rešenjem o dozvoli za odlaganje otpada po kojoj postupamo u radu”.
U saopštenju se podseća da je “privredno društvo FCC EKO prisutno u Srbiji od 2006.godine” i ističe da “radi po svim zakonskim propisima i važećim dozvolama”.
Prema saopštenju, “FCC EKO je pod redovnom inspekcijskom kontrolom Ministarstva zaštite životne sredine i drugih državnih organa Republike Srbije”.
“Ono što je bitno za građane je da ne postoji opasnost od ekološkog akcidenta. Na lokaciji regionalnog centra za upravljanje otpadom ne vrši se prerada opasnog otpada”, navodi se na kraju saopštenja.

Hits: 2

Podeli ovo:

1 Comment

Komentarisanje je zatvoreno.