REPORTER

Nezavisni dnevni magazin

“Gardijan” o smrti devojčice: “Terali je nazad u Srbiju”

“Gardijan” u novom članku piše o tragičnoj sudbini Madine, šestogodišnje devojčice koju je ubio voz na hrvatskoj granici, prenosi “Indeks”.

IZVOR: INDEX.HR

Kada je voz udario šestogodišnju Madinu Husini, njena porodica došla je do hrvatske granične policije i preklinjala za pomoć, noseći u rukama deo njenog tela, piše “Gardijan”.

“Isti policajci naredili su iscpljenoj avganistanskoj porodici da krenu mračnom prugom prema Srbiji i nisu ih upozorili da bi još uvek moglo da bude aktivnih vozova”, izjavila je njena majka Muslima Husini.

Madina je postala žrtva goruće krize na evropskim granicama za koju humanitarne grupe upozoravaju da uzrokuje nezamislive patnje.

Hiljade migranata i izbeglica zarobljeno je u Srbiji, gde nemaju, kako se navodi, nikakve šanse za dobijanje azila i legalan nastavak svog puta. Zbog toga na sve moguće načine pokušavaju da pređu granicu u EU.

Dan koji je završio tragedijom za porodicu Husini započeo je u nadi. Majka Muslima odlučila je da 21. novembra sa šestoro dece krene prema Hrvatskoj jer je čula da je granica otvorenija nego prethodnih meseci.

Došli su u Hrvatsku i policija ih je uhapsila dok su odmarali u parku. Muslima je bila srećna što vidi policajce jer je smatrala da će ih odvesti u stanicu, gde bi zvanično zatražili azil, na šta imaju pravo prema evropskom zakonu.

Međutim, odveli su ih do pruge i naredili da hodaju natrag do Srbije.

“Preklinjala sam: Ako nas nećete prihvatiti, molim vas da nam dopustite da ostanemo ovde preko noći. Od ovog vremena smo već umorni i hladno nam je, a deca su mala. Ali, policajci su se poneli neljudski”, priča Muslima.

Hrvatske vlasti porekle su da je porodica ušla u državu i izjavila da je prelazila granicu iz Srbije i bila daleko od nje kada je devojčicu udario voz.

Međutim, brojne organizacije, od Hjuman Rajts Voč-a do MSF-a zabeležile su stotine slučajeva prisile ljudi s pravom na azil na povratak s hrvatske, mađarske i bugarske granice.

Nakon Madinine smrti porodica je stavljena u kombi, a lekari su majci oduzeli telo devojčice. Porodica je poslata u Srbiju. Naređeno je da se Madina odmah sahrani, bez dokumenata i tradicionalne muslimanske sahrane, te zapretile deportacijom ako to odbiju.

“Bila je uvek nasmejana, uvek ona koju su svi voleli. Poneli su se prema njoj kao prema životinji, prema psu. Tako malo telo nisu tretirali kao ljudsko”, priča Madidina sestra Nilab.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *