Dačić spiskao milijardu evra za antipromociju Kosova?!

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić nedavno je na „promociji“ 13 država koje su povukle priznanje Кosova ukazao da je „važno što je tema Кosova i Metohije vraćena na dnevni red važnih svetskih foruma i da je danas situacija takva da se bez kompromisa ne može doći do trajnog rešenja“.

„Velika zasluga pripada i zemljama koje su povukle priznanje, jer mnogo je teže razgovarati sa zemljama koje su već donele odluku o priznanju“, rekao je Dačić.

„Ovo nije dovoljno i mi ćemo sa politikom povlačenja priznanja nastaviti“, poručio je Dačić, koji je i predsednik SPS.

Međutim, ono što Dačić nije rekao je cena koja je plaćena da bi 13 mini-država povuklo priznanje Kosova.

Zemlje koje su za veliki novac iz budžeta Srbije povukle priznanje su Sao Tome i Principe, Surinam, Gvineja Bisao, Burundi, Liberija, Papua Nova Gvineja, Lesoto, Кomonvelt Dominika, Grenada, Unija Кomora, Solomonska ostvra, Republika Palau i Madagaskar.

Pomenute države beznačajne su u svetskim okvirima, nazivaju ih još i „banana-državama“, a njihov uticaj u UN i uopšte u međunarodnim korelacijama ravan je nuli.

Javna je tajna da gotovo sve „banana-države“ priznaju status države raznim oblastima širom sveta za 50 miliona dolara, a to neke ostrvske države, poput Republike Tokelau recimo, i ne kriju.

Niko ne zna koliko je tačno novca poreskih obveznika Srbije potrošio Dačić za aktivnosti na polju „keš diplomatije“ usmerene na povlačenje priznanja Kosova, a procene se kreću od minimalnih 700 miliona do čak milijardu evra!

Ako se uzme u obzir da je Republika Kosovo plaćala po 50 miliona dolara pomenutim banana-državama za priznanje njene nezavisnosti, nameće se logičan zaključak da je Srbija morala da plati više od te sume za povlačenje priznanja Kosova?

Za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, dakle, Srbija je morala da plati makar 20 do 30 miliona dolara više po državi od cene koju je platilo Kosovo za priznanje, što znači da je Srbija izdvojila najmanje 800 miliona dolara u te svrhe, a neki izvori kažu da je ta suma veća čak i od milijardu evra!

U tih milijardu evra nisu uračunati tzv. sporedni troškovi koji se podrazumevaju kada je „keš diplomatija“ u pitanju, a koji se odnose na troškove putovanja, ručkova i hotelskog smeštaja šarolike delegacije Srbije na čelu sa Dačićem, kao i bogati pokloni lične prirode za visoke zvaničnike država koje su povukle priznanje Kosova, što značajno uvećava ukupne troškove Dačićeve „keš diplomatije“ usmerene ka antipromociji Kosova.

Ministarstvo inostranih spoljnih poslova Srbije nije se do sada oglašavalo u javnosti povodom spekulacija o ceni koju svi državljani Srbije plaćaju za Dačićeve aktivnosti…

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar