REPORTER

www.reporter.in.rs

Ćuta: Država pomaže ubijanje reka i otimanje imovine građana!

Kad država svesno krši zakone stavljajući se na stranu privatnih investitora, a na štetu građana i građanki, od kojih time oduzima najdragocenija prirodna dobra, onda jedini spas leži u otporu osvešćenih grupa.

„Nakon izgradnje derivacionih mini-hidroelektrana (MHE), reke više nema, ona završi u cevi. Ovde nije reč o štetnom uticaju, već o potpunom nestanku naših najdragocenijih planinskih vodotokova i svega što živi u njima, pored njih i od njih“, kaže Aleksandar Jovanović Ćuta, aktivista inicijative Odbranimo reke Stare planine (ORSP).

Ovde se radi, kako objašnjava, o državnom planu da izgradnjom 850 MHE, uglavnom u strogo zaštićenim područjima, uništi 2.300 kilometara potoka i rečica, a sve pod izgovorom prelaska sa tzv. prljave na čistu energiju u skladu sa obavezama koje imamo prema EU. Srbija je, naime, sklopila sporazum sa EU da do 2020. godine proizvede 27 posto energije iz obnovljivih izvora.

Postoje opsežne studije o štetnom uticaju derivacionih MHE, na primer profesora Ratka Ristića, dekana Šumarskog fakulteta, i svi ti podaci su predočeni nadležnim organima.

„Ukoliko bi se izgradilo svih 850 MHE, one bi u ukupnoj našoj proizvodnji učestvovale sa dva posto, dok bi samo jedan solarni park snage 65 MGW čija je izgradnja navodno planirana u Kostolcu proizveo identičnu količinu električne energije. To znači da je besmislena tvrdnja da je Srbiji potrebna električna energija iz derivacionih MHE“, kaže Jovanović, a napominje da je za čitav Balkan predviđena izgradnja 3.500 MHE.

Kako ističe, država je pojedincima dozvolila da zbog ogromne zarade, a minimalne količine energije, grade MHE dodelivši im status tzv. povlaštenih proizvođača, što u praksi znači da su građani, koje niko o tome nije pitao, u obavezi da kroz račune za struju plaćaju uništavanje svojih reka.

„Kršenje svih mogućih zakona, zločini iza kojih stoje banke koje kreditiraju ovakve projekte, kao i proizvođači opreme, stavljanje reka pod hipoteke, otimanje tuđe imovine jeste slika onoga što se trenutno dešava u zemlji“, navodi Jovanović i podseća da „ekokalipsa“ srpskih reka ne traje „od juče“, već je to odgovornost svih struktura koje su bile na vlasti od 2007.

Na području Parka prirode Stara planina planirana je izgradnja 58 MHE. Dosad je izgrađena samo jedna, na Crnovrškoj reci (Knjaževac), čiji je vlasnik Nikola Petrović, kum predsednika Srbije, odnosno njegova firma Hidro Tan, koja je uz firmu čija je vlasnica fiktivno tašta Novaka Đokovića, najveći uništitelj reka Srbije. U protekle dve godine ORSP je sprečio izgradnju MHE na Staroj planini, što kroz institucionalnu borbu što fizički na terenu. ORSP je svojim stalnim aktivnostima uspeo da ujedini sva sela na Staroj planini i probudio svest stanovnika Stare planine o neophodnosti zaštite svojih reka pored kojih žive već generacijama. ORSP je sprečio izgradnju MHE Pakleštica, zatim na Rudinjskoj reci, na Toplodolskoj i Jelovičkoj reci.

S druge strane, navodi Jovanović, saradnja državnih institucija i ORSP, koji broji više od 70.000 članova, je – nikakva. „Konstantno ignorisanje, odugovlačenje i laži onih koji odlučuju o sudbini naših reka jeste najbolji opis kako se država odnosi prema nama“, kaže naš sagovornik, a u prilog tome idu i desetine prekršajnih prijava podnetih protiv aktivista ORSP.

Ni ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, koji se javno protivi izgradnji MHE, nijednom dosad nije primio aktiviste ORSP. On je, tvrdi Jovanović, jednostavno nemoćan i bez uticaja u donošenju odluka. Štaviše, otkad je Trivan na toj funkciji, u Srbiji je nestalo na desetine reka.

„Vratiti narodu veru u tunel“

Pokret Odbranimo reke Stare planine nastao je 2016. kada je ministar energetike Aleksandar Antić objavio da će biti nastavljena izgradnja tunela za prevođenje Toplodolske reke (Stara planina) u akumulaciju zavoj čime bi selo Temska ostalo bez svoje poslednje reke. 1990. izgradnjom He Zavoj kod istoimenog sela, nestala je Visočica, najmoćnija reka na Staroj planini, a meštanima Temske ostavljen je tzv. biološki minimum tj. NIŠTA. Sve što im je preostalo je mala Toplodolska rečica pritoka nekadašnje Visočice). Tom prilikom ministar Antić izjavio je da narod nizvodno ne treba da brine da će ostati bez vode, i tada je izgovorio svoju čuvenu rečenicu „da narodu treba vratiti veru u tunel“.

Novi protest 14. aprila

ORSP nastavlja svoju borbu za reke Stare planine kao i za sve reke Srbije. 14. 4. zakazan je veliki protest u Toplom dolu nakon čega sledi protest isred centrale Unicredit banke na Novom Beogradu

Hits: 0

Podeli ovo:
Translate »