Bojan Pajtić: Kasno je za ujedinjenje DS-a!

Nekadašnji lider DS Bojan Pajtić kaže da je propuštena prilika da se ujedini opozicija i da se nešto promeni na beogradskim izborima, i da takve prilike neće biti skoro * Ovako razbijena opozicija nema šanse da izazove vlast * Tadićevo pozivanje na ujedinjenje DS ocenio je kao zadocnelo

Bliže se beogradski izbori, a već sada imamo tri kandidata za gradonačelnika koji su proistekli iz Demokratske stranke – lider DS-a Dragan Šutanovac, ali i Dragan Đilas i Aleksandar Šapić. Istovremeno, nekadašnji predsednik demokrata Boris Tadić poziva na ujedinjenje Demokratske stranke.

Da li je ujedinjenje moguće, da li je poziv stigao u pravo vreme?

Bojan Pajtić, nekadašnji predsednik DS, kaže da je uvek dobra vest kada postoje integrativni procesi na političkoj sceni, ali problem je, ističe, što je ta tema odocnela, jer imamo beogradske izbore „koji su tema nad temama“.

Propuštena je prilika kada govorimo o ujedinjenju da se na primeru beogradskih izbora napravi „kopernikanski obrt“, da se ograniči vlast Aleksandra Vučića tako što će opozicija da pobedi. Kaže da se zalagao da se svi sliju u jednu listu, na čijem čelu bi bio Dragan Đilas, koji je najbolje pozicioniran kandidat, prema njegovom mišljenju.

Morate da imate gradonačelnika koji može da izazove vlast, a on jeste kandidat koji ima najviše glasova, i njegova pobeda na beogradskim izborima mogla bi da bude prekretnica, dodao je.

Pajtić: Ovako razbijena opozicija bez šanse da izazove vlast

Očekivao sam da će na beogradskim izborima biti istorijska prilika da se nešto u Srbiji promeni i ta prilika neće da se dogodi ponovo, naveo je.

Opozicija ovako razbijena nema šanse da ozbiljno izazove vlast, jer nema medijske, ni finansijske, ni logičke pretpostavke da pobedi.

Govoreći o kampanji opozicije, kaže da je nema, i da je u medijima teško videti predstavnike opozicije, a i kad se prenesu izjave da su istrgnute iz konteksta, u većini televizija i u novinama. Dodao je i manipulaciju strahom da će ljudi u javnom sektoru da budu otpušteni, ako ne glasaju za vladajuću stranku.

Govoreći o srpskoj političkoj sceni, Pajtić je konstatovao da imamo problem doživljaja politike kao nečeg što je permanentna profesija, što nije slučaj u drugim državama.

To grčevito nastojanje srpskih političara da po svaku cenu budu u politici, gde se na veštački način i na silu održavaju u životu, to mišljenje da su nezamenljivi na političkoj sceni – to je jedan od ključnih problema, dodaje.

Većina na političkoj sceni je za neku vrstu političke penzije“, dodao je.

Be the first to comment

Ostavite komentar