Aleksandar Odžić: Beograd može, Vojvodina ne može?

Predlogom zakona o glavnom gradu dodatno se centralizuje država i favorizuje jedan centar moći u odnosu na sve druge regione, gradove i opštine, što će dovesti do daljeg propadanja i iseljavanja ljudi iz sredina kojima je uskraćeno pravo da odlučuju o pitanjima koja su od životnog značaja za sve njihove građane.

Postavlja se pitanje, po čemu su to građani Beograda zaslužni da budu privilegovani u odnosu na građanke i građane Vojvodine, kao zaokružene prirodne i istorijske celine, ili bilo kog drugog dela Srbije, osim što žive u glavnom gradu?

Kako je moguće da je budžet grada Beograda gotovo duplo veći od budžeta AP Vojvodine, osim što nam jasno govori o višedecenijskoj pljački i uskraćivanju prava Vojvodini i svim njenim građanima da odlučuju i raspolažu sopstvenim prihodima, imovinom, prirodnim i radom stvorenim resursima?

Kada će biti usvojen zakon o finansiranju AP Vojvodine na koji se čeka više od jedne decenije?

Pitanje ustavno – pravnog položaja Vojvodine je pitanje svih pitanja za sve njene građane i nedopustivo je da bude volja jednog pojedinca ili stranaka centralnih vlasti koje Vojvodinu doživljavaju kao špajz iz kojeg će se večito iznositi i odnositi, a da mu se pri tom ništa ne vraća.

Više je nego jasno da u Beogradu ne postoji politička volja za rešavanjem urgentnih problema koji su Vojvodinu u protekle tri decenije, od nekada bogate i razvijene pokrajine, sveli na nivo nedovoljno razvijenog regiona iz kojeg se odlazi, a zemlja i sva druga imovina rasprodaju u bescenje domaćim i belosvetskim tajkunima.

Vojvođanska partija neće dozvoliti dalje propadanje Vojvodine i zajedno sa svim drugim partnerima iz Vojvodine u okviru Vojvođanskog fronta, izborićemo se za političko – ekonomski subjektivitet i sva druga prava koja Vojvodini i svim njenim građanima pripadaju, a nasilno su im oduzeta pre više od tri decenije.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar