“1 od 5 miliona”: Održani protesti u više gradova u Srbiji

Protesti građana širom Srbije pod sloganom „Jedan od pet miliona” održani su u Novom Sadu, Nišu, Mladenovcu, Pančevu, Šapcu, Kruševcu, Požegi, Vršcu, Staroj Pazovi, Subotici, Valjevu, Kikindi, Užicu, Požarevcu, Vranju, Čačku, Smederevu,  Aleksincu…

Šesti po redu protest „Jedan od pet miliona“ u Novom Sadu počeo je dolaskom više stotina studenata novosadskog Univerziteta. Oni su poručili da su veliku grešku napravili svi oni koji su „sumnjali u energiju digitalizovane omladine“.

Njihov masovni dolazak na protest, kako su rekli, odgovor  je na kritike da „mlade u Novom Sadu ne zanima politika, budućnost i da su neaktivni”.

Okupljenima su se na protestu obratili  profesori Radivoje Jovović i Čedomir Čupić.

Profesor Jovović je rekao da građani na ulicama „ne žele novu „mačku u džaku“ i nove partijske poslušnike“.

Poručio je aktuelnoj vlasti da prestane da glume „društveno odgovorne ljude koji su zainteresovani za dobro drugih“, jer to vređa inteligenciju građana.

Profesor Čedomir Čupić je rekao okupljenim građanima da su u pravu što su išli da protestuju na ulicama, jer je u Srbiji „uzurpirana demokratija“.

„Demokratiju je u ime demokratije uzurpirao jedan samovoljni čovek, i zato ste s pravom izašli na ulice, da nenasilnom borbom to uzurpatorsko zlo sklonimo i upostavimo vladavinu prava kao uslov demokratije koja više neće moći da bude uzurpirana“, rekao je Čupić.

Nišlije u protestnoj šetnji sedmi put

Protest „1 od 5 miliona“ održan je večeras sedmi put na centralnom niškom trgu, a predstavnici Pokreta mladih „Za Niš bez straha“ koji organizuju protestist, rekli su da njihovi zahtevi mogu da svedu na jedan – da Aleksandar Vučić ode i da sa sobom povede Anu Brnabić, Zoranu Mihajlović i sve druge „uz čiju pomoć vlada“.

„Nema slobode i budućnosti Srbije sa ovom vlašću. Ne želimo da državom i gradom više upravljaju oni koji krše Ustav i zakone“, izjavio je Miljan Marković iz Pokreta mladih.

Nakon održanih govora okupljeni građani su krenuli u protestnu šetnju tokom koje su učesnici skupa zviždali u pištaljke i nosili transparente na kojima je između ostalog pisalo „hoćemo slobodu, nećemo mrak“, „obrazovanje i kulturu, a ne dresuru“.

U Šapcu su i sinoć građani šetali centralnim gradskim ulicama. Okupljenima građanima na protest “1 od 5 miliona” obratio se profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović.

„Poenta demokratija nisu samo izbori mi se ne borimo protiv vlasti zato što je vlast već zato što želimo da nam bude bolje jako je važno što su gradjani izašli na protest“, rekao je profesor Jovanović.

On je poručio da ima mnogo strahova ali da važno da se prevaziđu jer, kako je rekao, „kada oni postoje nema ni demokratije ni slobode“. 

Protest “1od 5 miliona” prvi put održan u Rači

Prvi protest građana „Jedan od pet miliona“ u Rači počeo je ispred Doma kulture odakle su zatim građani krenuli u protestnu šetnju.

Okupljenima se obratio poverenik Saveza samostalnih sindikata u Rači Tomislav Veljković a u izjavi za Betu je rekao da je ključna poruka sa ovog skupa da državne institucije moraju da rade svoj posao, pre svega policija, sudovi i tužilaštvo na otkrivanju i suzbijanju kriminala i korupcije.

Veljković  je kao uzbunjivač otkrio zloupotrebe u  javnom komunalnom preduzeću  za vreme prethodne vlasti, dok ga je aktuelna vlast SNS-a u Rači 2017. proglasila za tehnološki višak u opštinskoj upravi.

Novi protest u Rači zakazan je za naredni petak.

Protesti „1 od 5 miliona“ održani su sinoć u Mladenovcu, Pančevu, Kruševcu, Požegi, Vršcu, Staroj Pazovi, Subotici, Valjevu, Kikindi, Užicu, Požarevcu, Vranju, Čačku, Smederevu i Aleksincu.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar