US STEEL – ZAGAĐUJE,NE PLAĆA,UNIŠTAVA…

 Већ деценијама стручњаци који се баве економијом и екологијом упозоравају да је капитализам само бајка која штети човечанству и животној средини уопште.

 Тај став је добио још једну у низу потврда.

 Међународна корпорација „УС Стеел“ услед лошег пословања у свету, жели да своје губитке намири у Србији.

 Тако ће град Смедерево да би финансијски помогао америчком гиганту железару у Смедереву практично ослободити плаћања такси и пореза.

 Уместо досадашњих 100 динара по метру обале Дунава који користи „УС Стеел“ ће плаћати свега пола динара. Уместо еколошке таксе која износи 100 милиона динара месечно „УС Стеел“ ће плаћати свега два и по милиона динара месечно.

 Осим што наша држава помаже једно инострано приватно предузеће, што је доказ да капитализам не функционише у пракси, пружа се помоћ једном од највећих загађивача у Србији, тако што је исти практично ослобођен плаћања еколошке таксе.

 Еколошка такса иначе служи да се финансирају пројекти у области заштите животне средине.

 Дакле, не само што је америчка корпорација купила смедеревску железару за буџашто, већ од државе добија финансијске повластице и дозволу да несметано загуђује животну средину у Србији.

 Занимљиво је приметити да домаће компаније и друштвена предузећа немају такав повлашћени положај. На пример, пре приватизације држави на памет није пало да железари у Смедереву омогући исти повлашћени третман који добија америчка корпорација „УС Стеел“, што је један од разлога што је ова железара продата за цену која је далеко испод њене стварне вредности.

Vaš komentar na ovo?

Ostavite komentar